Nový cestovatelský trend za chátrajícími domy. Podívejte se, co turisty láká

Klášter Milosrdných sester svatého Kříže v Chebu v Karlovarském kraji z 30. let 20. století

Klášter Milosrdných sester svatého Kříže v Chebu v Karlovarském kraji z 30. let 20. století Zdroj: Profimedia

Dům hudebního skladatele Františka Škroupa v Osicích
Dům hudebního skladatele Františka Škroupa v Osicích
Dům hudebního skladatele Františka Škroupa v Osicích
Dům hudebního skladatele Františka Škroupa v Osicích
Dům hudebního skladatele Františka Škroupa v Osicích
51
Fotogalerie

Jsou trnem v oku památkářům, ale na své si v nich přijdou vyznavači takzvaného urbexu. Podle posledního cestovatelského trendu jezdí lidé prozkoumávat chátrající domy, nádraží nebo továrny. Podívejte se na fotogalerii deníku E15. 

Škroupův dům

Dům se nachází v Osicích na Královéhradecku a byl postavený na počest hudebního skladatele a místního rodáka Škroupa, kterého proslavil hudební doprovod k písni, jež se později stala českou státní hymnou. Škroup ale v domě nikdy nebydlel, zemřel v roce 1862. Dům pochází z roku 1928 a vznikl u příležitosti desátého výročí vzniku samostatného Československa.

Dům hudebního skladatele Františka Škroupa v OsicíchDům hudebního skladatele Františka Škroupa v Osicích|Profimedia

Bývalý cukrovar v Dymokurech

Soubor objektů z druhé poloviny 19. století se nachází v Dymokurech ve Středočeském kraji. Zmínka o něm se objevila v divadelní hře Záskok Divadla Járy Cimrmana. Cukrovar zanikl po roce 1989, kdy na český trh s cukrem pronikaly zahraniční koncerny a místní podniky neustály konkurenci.

Bývalý cukrovar v Dymokurech ve Středočeském kraji z 19. stoletíBývalý cukrovar v Dymokurech ve Středočeském kraji z 19. století|Profimedia

Klášter Milosrdných sester svatého Kříže

Klášter prošel v roce 2016 demolicí, přebývali v něm bezdomovci a drogově závislí a rozšířila se odsud žloutenka. Byl vybudován ve třicátých letech dvacátého století v Chebu v Karlovarském kraji.

Klášter Milosrdných sester svatého Kříže v Chebu v Karlovarském kraji z 30. let 20. stoletíKlášter Milosrdných sester svatého Kříže v Chebu v Karlovarském kraji z 30. let 20. století|Profimedia

Bývalá nacistická továrna v Krušných horách

Továrna zpracovávala cínovou rudu. Koluje o ní ale množství pověstí, podle kterých zde byly prováděny pokusy na lidech nebo zde probíhala výroba součástek pro německé rakety.

Bývalá nacistická továrna v Krušných horáchBývalá nacistická továrna v Krušných horách|Profimedia

Železniční nádraží Vyšehrad v Praze

Nádraží ve skutečnosti sloužilo jako zastávka pouhých dvacet let, v roce 1960 bylo změněno na výhybnu. Pro objekt z poloviny 19. století bylo vytvořeno několik plánů na rekonstrukci, ale žádný z nich se zatím neuskutečnil.

Železniční nádraží Vyšehrad v Praze z poloviny 19. století.Železniční nádraží Vyšehrad v Praze z poloviny 19. století.|Profimedia

Další fotografie najdete ve fotogalerii: