Obce možná dostanou miliony za hluk z letadel

startující letadlo, ilustrační foto

startující letadlo, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Některé středočeské obce a pražské městské části by mohly dostat statisíce až miliony korun jako kompenzaci za hluk z letadel, který vznikne při letošní opravě hlavní vzletové a přistávací dráhy Letiště Václava Havla. Opravy začnou 15. května a skončí 30. září, sdělila mluvčí letiště Eva Krejčí.

Hlavní ranvej prošla opravou už v loňském roce, kdy se zvládlo udělat asi 900 metrů a zbývá opravit 2,8 kilometru dráhy. Původně se počítalo s tím, že další etapa prací bude letos a poslední až příští rok.

„S ohledem na tlak okolí na co nejkratší uzávěru i na technická doporučení k dalšímu průběhu opravy se vedení společnosti rozhodlo obě etapy sloučit do jedné,“ vysvětlila Krejčí.

Letadla budou při opravách přistávat na vedlejší dráhu převážně přes Prahu a vzlétat směrem na Kladno. Žádné lety nebudou plánované od půlnoci do pěti hodin ráno, kdy budou moct na letišti přistávat pouze zpožděná letadla. Většinou půjde podle Krejčí o charterové lety.

Letiště PrahaLetiště Praha | Letiste Praha

Jedním z měst, nad kterým budou stroje létat, je podobně jako při loňských opravách Kladno. Podle primátora Dana Jiránka bývají stížnosti obyvatel na hluk letadel ze začátku, ale později si lidé na častější přelety zvyknou. O finančních kompenzacích nebo podrobnostech o letovém provozu ještě budou město a letiště jednat. „Budeme se snažit domluvit na nějakém rozumném provozu, který doufáme, bude mimo obydlené části města,“ uvedl Jiránek.

Budoucí jednání o peněžních kompenzacích potvrdila i Krejčí. Jejich výše se bude odvíjet od počtu obyvatel a jejich ovlivnění zvýšeným provozem a směřovat by měly na zlepšení občanské vybavenosti. Hluk při opravách bude sledovat také nezávislá laboratoř. Další podrobnější informace by měly být známé v březnu.

Hlavní vzletová dráha je v provozu od roku 1963, letos tedy funguje 50 let. Ranvej musí projít rekonstrukcí, protože se kvůli špatnému technickému stavu protahovaly pravidelné jarní a podzimní odstávky na její údržbu a opravu. Po generální rekonstrukci by měly trvat pouze tři až pět dní. Opravy budou stát 360 milionů korun.

: