Po Živnobance kupuje čínská CEFC také Martinický palác na Hradčanech

Martinický palác

Martinický palác Zdroj: ctk

Čínská privátní společnost CEFC China Energy Company Limited kupuje další historickou budovu v Praze, od společnosti Martinický palác získá Martinický palác na Hradčanském náměstí. Firmy zatím podepsaly dohodu o koupi, finální kupní smlouva ještě není uzavřena. Cenu transakce společnosti nezveřejnily.

Ve středu realitní a investiční skupina CPI Property Group podnikatele Radovana Vítka oznámila, že čínské CEFC prodá budovu bývalé Živnobanky v pražské ulici Na Příkopě. Ta v ní chce zřídit své evropské sídlo pro chystanou expanzi na evropské trhy.

„S velkou pokorou přistupujeme k významu a historické hodnotě budovy Martinického paláce na Hradčanském náměstí v Praze. Chceme pokračovat v citlivé rekonstrukci a rozvoji budovy, kterou započal stávající vlastník, společnost Martinický palác,“ uvedl prezident CEFC Chan Chauto.

Renesanční Martinický palác byl postavený po požáru Hradčan a Malé Strany v roce 1541. V roce 1583 přešel do majetku rodu Martiniců, kteří započali s rozsáhlou rekonstrukci a výstavbou, s přestávkami práce pokračovaly až téměř do poloviny sedmnáctého století. Později palác silně utrpěl a ve 20. století byl v poničeném stavu.

První dílčí opravy byly provedeny v 50. letech minulého století. V roce 1953 byla obnovena sgrafita na východní stěně dvora, představující Samsonovy a Héraklovy činy.

Generální rekonstrukce pro potřeby Útvaru hlavního architekta města Prahy byla provedena v letech 1967 až 1972. Nyní pokračuje údržba paláce, jejímž cílem je přiblížit vzhled paláce době, kdy zde žil Jaroslav Bořita z Martinic.

Společnost CEFC China Energy Company Limited je největší soukromou společnosti v Šanghaji a šestou největší privátní firmou v Číně. Působí především v oblasti financí, energetiky a průmyslu. Svoje zastoupení má například v USA, Velké Británii, Kanadě, Mexiku, Rusku, UAE, Indonésii, Singapuru, Jižní Koreji nebo Japonsku.