Pražská Židovská obec prodala developerský projekt v Krakovské

Zchátralý objekt v Krakovské

Zchátralý objekt v Krakovské Zdroj: Hlavni mesto Praha

Židovská obec v Praze se po dlouhých letech zbavila trnu v patě, kterým jí byl chátrající činžovní dům v Krakovské 13. Objekt i se stavebním povolením na výstavbu bytů koupila za blíže neurčenou cenu brněnská firma Reko.

„Riziko spojené s kompletní rekonstrukcí objektu, jejím financováním a splácením úvěrů je pro náboženskou organizaci příliš vysoké,“ zdůvodnil prodej tajemník Židovské obce Michal Borges.

Součástí projektu, který počítá se vznikem zhruba pěti desítek bytů, je rozsáhlá rekonstrukce stávajícího domu. Další prostory vzniknou přístavbou a nástavbou. V zadní části objektu vznikne rovněž novostavba.

Historie památkově chráněného domu je pohnutá. Během druhé světové války skončili jeho obyvatelé v nacistických koncentračních táborech. Když se na počátku 90. let dům vrátil Židovské obci, dostala do vínku od Prahy 1 rovněž smlouvu o užívání ve prospěch společnosti N.A.E. CS Consult. Radnice jí udělila právo užívat nemovitost 25 let a k tomu jí dala ještě opci na prodloužení kontraktu o další čtvrt století.

„Zřízením věcného břemene již při vydání objektu bylo vlastníkovi de facto znemožněno po dobu několika let objekt udržovat v řádném stavu. Jelikož nájemce, v jehož prospěch bylo věcné břemeno zřízeno, nepodnikl žádné kroky, nemovitost postupně chátrala a stala se neobyvatelnou,“ sdělil Martin Turek, ředitel společnosti Matana, jež patří Židovské obci.

KrakovskáKrakovská | Hlavni mesto PrahaObjekt je v dezolátním stavu (foto HLMP)

Nakonec však firma N.A.E. CS Consult v roce 2002 kývla na zrušení věcného břemene. Nechala si za to však zaplatit. Avšak jen díky tomu mohla Židovská obec začít o rok později plánovat rekonstrukci.

Přípravy se však vlekly. Jestliže v roce 2008 uzavřela smlouvu na architektonický projekt, tak teprve relativně nedávno se k němu podařilo dát dohromady všechna razítka. „Získat všechna potřebná povolení tedy trvalo šest let a nebyl to jednoduchý proces,“ dodal Turek.

O prodeji nemovitosti i s projektem rozhodla Židovská obec loni. Minulý měsíc transakci završila.