Pražské kanceláře pokryjí tři miliony metrů čtverečních. Plocha dál roste

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Plocha, kterou zabírají kanceláře, i přes útlum ve stavebnictví nadále roste. V Praze kanceláře pokryjí téměř tři miliony metrů čtverečních, v Brně se jejich plocha blíží 500 tisícům metrům čtverečních. Výstavba kanceláří je ovlivněná lokalitou či službami, podmínkou je napojení na metro. Uvedl to Ondřej Novotný ze společnosti Jones Lang LaSalle, která kancelářský trh v České republice sleduje.

„Rozevírají se nůžky mezi dobrými a horšími a staršími projekty,“ uvedl Novotný. Podle něj majitelé starších kancelářských budov budou mít v budoucnu problémy s jejich obsazeností. Neobsazenost kanceláří se aktuálně pohybuje v Praze kolem 13 procent.

Stavbaři ve třetím čtvrtletí dokončili v Praze jednu kancelářskou budovu, konkrétně BB Centrum G v Praze 4 s rozlohou 5500 metrů čtverečních.

Za prvotřídní kanceláře v centru Prahy platí firmy podle sdružení realitních poradenských společností Prague Research Forum (PRF) průměrně měsíčně 19,50 až 20,50 eura za metr čtvereční (535 až 563 korun). Na okrajích města zůstává měsíční nájemné za moderní kanceláře dlouhodobě na 13 až 14,5 eura za metr čtvereční (357 až 398 korun).

Celková výměra moderních kancelářských ploch v Praze přesáhla na konci třetího čtvrtletí 2,89 milionu metrů čtverečních.

V Brně ve třetím čtvrtletí letošního roku dosáhla neobsazenost kanceláří 16,8 procenta. Je to dáno ale i menším trhem. V pololetí bylo v Brně 416 tisíc metrů čtverečních kanceláří.