Prodejci bytů věří v lepší zítřky. Zvedají ceny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Miroslav Chaloupka, Mlada fronta E15

Majitelé bytů si po hubených letech začínají věřit a sází na oživení realitního trhu. Už druhé čtvrtletí za sebou zvyšují ceny, jež chtějí za své nemovitosti v inzertních nabídkách. Od července do konce září nabídkové ceny bytů vzrostly meziročně zhruba o procento, vyplývá z dat Českého statistického úřadu.

„V dobrých lokalitách se pád cen u nemovitostí zastavil. Naopak za ně lze v mnohých případech utržit více, než bylo v minulých letech zvykem. To může zvyšovat sebevědomí prodávajících, a tedy i výslednou nabídkovou cenu,“ uvedl makléř realitní kanceláře Re/Max Center Daniel Kotula.

Nejvýrazněji vzrostly nabídkové ceny v Praze, v níž požadavky prodejců přidaly k inzertním cenám 1,1 procenta. V mimopražských regionech byl růst nabídkových cen mírnější, činil jen tři desetiny procenta.

Růst nabídkových cen podle obchodního ředitele Realitní kanceláře Sting Michala Kresta vychází hlavně z dojmu prodávajících, že trh už našel dno. To je však podle něj omyl.

„Stále platí, že poptávka je menší než nabídka a pokud chce majitel byt prodat, musí se poptávajícím podbízet a jednou z možností, jak udělat ze své nemovitosti zajímavou nabídku, je zajímavá cena, pak se prodává,“ sdělil manažer Stingu. Dokonce i v Praze jsou nakonec prodejní ceny bytů o deset až dvacet procent nižší, než kolik si majitelé původně představovali, vyplývá z dat Stingu.