Realitní kanceláře trápí propad cen bytů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Pokles cen tuzemských bytů začíná způsobovat problémy také realitním kancelářím. Levnější nemovitosti znamenají pro obchodníky nižší provize za zprostředkování prodeje. Snaží se tomu čelit například zvýšením objemu obchodů nebo nabídkou nových služeb.

Provize realitních kanceláří jsou většinou kolem pěti procent z ceny prodávané nemovitosti. Například v M&M Reality, jedné z největších realitních kanceláří v Česku, se provize v závislosti na náročnosti prodeje pohybují od tří do deseti procent.

U bytu v hodnotě dva miliony korun tak v případě pětiprocentní provize činí odměna realitní kanceláře 100 000 korun. Tato cena nezahrnuje jen čas makléře a marketing nemovitosti, sdělil obchodní a provozní ředitel největší tuzemské realitní sítě RE/MAX Hanuš Němeček. Za provizi by měl klient podle Němečka získat také veškeré právní služby, jako je například příprava smluv, advokátní úschovu, odhad ceny nemovitosti pro účely daňového přiznání, vypracování daňového přiznání, veškeré kolky i samotné předání nemovitosti.

Prodejní ceny starších bytů se meziročně podle Českého statistického úřadu snížily v závěru loňského roku o 4,3 procenta. „Klesají-li ceny nemovitostí, úměrně tomu klesá i absolutní hodnota provize,“ řekl ČTK prezident Asociace realitních kanceláří (ARK) ČR Jaroslav Novotný. S tím souhlasí také další odborník. „Vzhledem k tomu, že ceny nemovitostí jsou nadále na sestupu, snižuje se i marže realitních kanceláří a dá se říct, že pokles marží kopíruje pokles prodejních cen,“ uvedl regionální ředitel Realitní kanceláře Sting na severní Moravě Michal Kresta.

Pokles výnosů prodejců nemovitostí potvrzují i oficiální čísla. Tržby realitních kanceláří klesly v letošním prvním čtvrtletí o 3,9 procenta, oznámil v pondělí statistický úřad.

Realitním kancelářím v současné době podle šéfa ARK Novotného rostou například náklady na pohonné hmoty nebo energie. „Z nákladových položek hraje čím dál významnější roli zvyšující se cena za inzerci na realitních serverech,“ poznamenal výkonný ředitel společnosti Century 21 Bonus Praha Marek Pakosta.