Skanska koupila superstroj na železniční stavby

Podbíječka Unimat

Podbíječka Unimat Zdroj: Skanska

Do čilého ruchu v tuzemském železničním stavitelství se hodlá aktivněji než dosud vložit stavební koncern Skanska. Za více než 135 milionů korun si pořídil takzvanou automatickou strojní podbíječku na zhutňování štěrku pod pražci. Stejný stroj ještě nikdo v Česku nemá. Jiné typy jsou však ve výbavě také dalších stavebních podniků typu Strabagu nebo Subterry.

„Jde o nejmodernější podbíječku tohoto typu. V současnosti jsou jich v Evropě pouze čtyři kusy,“ uvedl k akvizici mluvčí Skansky Ondřej Svatoň.

Firma si od mašiny slibuje nejen konkurenční výhodu ve velkých železničních tendrech, ale rovněž při opravných a údržbových pracích. Kromě Česka jí bude používat také na Slovensku a v Polsku.

Skanska si podbíječku značky Unimat objednala u rakouské strojírenské společnosti Plasser & Theurer. Ta ji zhotoví na míru a dodá na začátku příštího roku.

S novou investicí přichází Skanska v době, kdy se stavbařům opět daří. Nabírají nové zaměstnance a zvyšují tržby. A právě železniční stavitelství je obor, v němž se kvůli množství zakázek kapacit nedostává.

„Naše kapacity jsou, zvláště v železničním stavitelství, vytíženy na maximum,“ dodal Svatoň ze Skansky.