Skanska se v Česku vrátila k růstu

Skanska - ilustrační foto

Skanska - ilustrační foto Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Někdejší české stavební jedničce Skansce se možná zase začíná blýskat na časy. Za loňský rok se na tuzemském trhu po předchozí velké ztrátě blížící se miliardě vrátila do černých čísel.

Zatímco za předloňský rok podnik prodělal 299 milionů švédských korun, loni už na provozní úrovni vydělal 47 milionů švédských korun, vyplývá z výroční zprávy mateřského švédského koncernu. Podle aktuálního kurzu to v české měně znamená výdělek kolem 135 milionů korun.

„České operace byly během roku opět ziskové,“ uvedla firma ve výroční zprávě. Oficiálně Skanska výsledy za Českou republiku představí v pondělí.

Tržby vzrostly o pětinu

Společnost zlepšila také další účetní ukazatele. Tržby české Skansky se zvýšily proti předchozímu období o 18 procent na 4,8 miliardy švédských korun.

Firmě se loni podařilo rovněž zvětšit objem zásobníku práce. Meziročně hodnota kontraktů v zakázkových knihách vyskočila Skansce o 45 procent na 4,6 miliardy švédských korun.

Švédský stavební gigant oznámil dobré výsledky také na celosvětové úrovni. Provozní výsledek koncernu se zvýšil o 16 procent na 4,5 miliardy švédských korun. Tržby skupiny vzrostly o osm procent na 129 miliard švédských korun.