Státní banka má problém s dotacemi na domy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo pro místní rozvoj má podezření, že část peněz vyplacených na úrokových dotacích v rámci programu Panel na modernizaci bytových domů bylo vyplacených neoprávněně. Problém vzniknul u Českomoravské záruční a rozvojové banky, která peníze pro program spravuje. Banka totiž povolila některým klientům refinancovat úvěry na modernizace bytových domů, což ale platná pravidla neumožňují.

„Budou se muset udělat legislativní úpravy,“ řekla na dotaz E15 mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Jana Jabůrková. Detaily úřad představí v pondělí na tiskové konferenci. Ministerstvo pro místní rozvoj totiž ještě čeká na zprávu, jak velkého finančního objemu a kolika klientů se problém týkal. „S největší pravděpodobností jich ale bylo víc,“ dodala mluvčí úřadu.

Program Panel 2013+ navzdory svému názvu poskytuje v současnosti peníze na opravy nejen panelových, ale i dalších bytových domů. Peníze už také nemá v podobě úrokových dotací, ale výhodných úvěrů. Letos má k dispozici jen 210 milionů korun, Státní fond rozvoje bydlení ale chce požádat poslance o zvýšení rozpočtu programu o další půl miliardu.