Trh s byty po letech ožil, roste poprvé od roku 2008

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Kombinace levných hypoték a dlouhodobého poklesu cen nemovitostí přilákala na realitní trh nové kupce. Změnu dokládají i tvrdá čísla, počet transakcí s byty se ve druhém čtvrtletí zvýšil o tři procenta. Vyplývá to ze statistik Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. Jde o první růst od roku 2008. Až další období ale ukáže, zda bude obrat trvalý, míní oslovení odborníci.

„Letos zaznamenáváme vyšší počet obchodů s byty i prodejů našich licencí. V posledním měsíci jsme vykázali meziroční růst tržeb o deset procent,“ řekl deníku E15 majitel realitní sítě Re/Max David Krajný. Lidé pohybující se kolem realitního byznysu ale jedním dechem dodávají, že útrapám trhu nemusí být konec. „Dvouprocentní růst trhu ve druhém čtvrtletí je určitě pozitivní signál, ale je potřeba si počkat na další kvartál, zda se meziroční růst potvrdí,“ řekl Petr Novotný z realitního týmu advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

O větší aktivitě na trhu vypovídají i další čerstvá data z Českého statistického úřadu. Ukázala, že nabídkové ceny bytů od dubna do konce června přestaly klesat, a to i mimo Prahu. V metropoli se index nabídkových cen mírně zvýšil o půl procenta. Trend potvrdila rovněž Česká spořitelna. Její index cen bytů se ve druhém čtvrtletí zvýšil poprvé od roku 2010 a vykázal mezičtvrtletní přírůstek o 0,6 procenta.

Všechna tato data mají svoje „ale“. Například stále platí, že počet transakcí s byty je zhruba na polovině roku 2008, odkdy katastr statistiky zveřejňuje. A že cenová hladina bytů je nyní podle České spořitelny 11 procent pod závěrem roku 2007. Stejně jako že prodejům nových bytů stále pomáhá cenová válka mezi velkými developery a řada akčních slev.

Faktem zůstává i to, že nabídkové a prodejní ceny bytů jsou dva různé světy. „Kupující mají většinou na výběr z několika podobných nemovitostí a v těchto případech je rozhodující cena, takže nadále jsou realizované ceny díky vyjednávání nižší oproti nabídkovým až o 30 procent. Není příliš relevantních důvodů pro to, aby ceny bytů stoupaly,“ uvedl obchodní ředitel Realitní kanceláře Sting Michal Kresta.

Počet operací s byty v katastruPočet operací s byty v katastru | E15

Jedno velké „ale“ mají také hypotéky. Jsou nyní sice nejlevnější v historii, růst hypotečního trhu ovšem výrazně táhne refinancování stávajících úvěrů spíše než nové realitní obchody.

Vývoj na trhu přesto pozitivní změny přináší. Lidé začali například využívat předcházejícího dlouhodobého poklesu cen k nákupům nemovitostí i mimo Prahu. „V minulosti bylo investorů kolem pěti procent, dnes je v našem regionu z kupujících klientů minimálně deset procent investorů,“ sdělila Jana Kučerová, ředitelka realitní kanceláře Century 21 Gold Team ze Slaného.

V případě novostaveb, kterých se drtivá většina stále prodává v Praze, se prodeje za prvních šest měsíců zvýšily o 36 procent, ohlásila developerská společnost Ekospol.

Čtěte také:

Finep expanduje do Mongolska, postaví tam byty za dvě miliardy