Tržní ceny bytů dál klesají

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Tržní ceny bytů i ve druhém čtvrtletí nadále klesaly. Ceny starších bytů se snížily o 5,7 procenta. Nové byty v Praze podle dat Českého statistického úřadu meziročně zlevnily o 3,4 procenta.

Pokračující pokles cen bytů není podle odborníků překvapením. Souvisí s větším počtem levnějších projektů na trhu a různými slevami developerů. Central Group například tento týden zahájil prodej nových bytů v Praze-Horních Měcholupech, jejichž cena včetně DPH a příslušenství začíná u několika desítek bytů 1+kk na 950 tisících korunách.

Starší bydlení mimo Prahu bylo ve druhém čtvrtletí o 5,8 procenta levnější než před rokem. V hlavním městě se ceny starších bytů snížily o 4,9 procenta.

Ceny bytů (ČSÚ)Ceny bytů (ČSÚ) | CSU

Realitní kancelář RE/MAX během letních měsíců zaznamenala zvýšený zájem o domy a větší byty. „Proti loňskému roku vzrostl obrat o 13 procent,“ uvedl výkonný ředitel RE/MAX Hanuš Němeček. Oživení ale může být jen dočasné, podotkla firma.

Podle RE/MAX rostl také zájem o stavební parcely, naopak méně jdou na odbyt developerské projekty. Růst podle Němečka zřejmě souvisí s plánovaným zvýšením DPH a daně z převodu nemovitosti. Příčinou jsou také nízké úrokové sazby u hypoték.