Velcí developeři plánují bydlení pro seniory. Bez dotací to ale nepůjde

Seniorů dorazilo opravdu mnoho (Foto: E15 Štěpán Bruner)

Seniorů dorazilo opravdu mnoho (Foto: E15 Štěpán Bruner) Zdroj: E15 Stepan Bruner

Senioři začínají představovat možný zdroj zisků už i pro velké developery. Ti přitom dosud kolem této přibývající části populace našlapovali spíše po špičkách. Plány na výstavbu bydlení pro staré lidi začal rozpracovávat například Finep nebo Central Group. Další realitní podnikatelé chtějí stavět seniorské domovy pro lidi s Alzheimerovou chorobou.

„Nyní je Finep ve fázi hledání strategického partnera, se kterým bychom projekt realizovali na klíč, tedy někoho, kdo by byl investorem a následně i správcem budovy a zajišťoval služby pro jeho obyvatele. Jsme připraveni po odborné stránce zajistit projekt a realizaci domu, který by potřebám seniorů vyhovoval, včetně všech jeho specifik,“ řekl deníku E15 finanční ředitel Finepu Štěpán Havlas.

Konkurenční Central Group už připravuje konkrétní pilotní záměr. Projekt nazvaný Dům pro seniory Nad Kavalírkou v Praze 5 má už hotový i architektonický návrh od Atelieru 6.

Režim dotovaného bydlení

Nad ekonomikou výstavby pro seniory se stále trochu vznáší otazník, protože je zřejmé, že vlastnické bydlení to bude jen těžko. Jisté však je, že jako charitu developeři takové projekty neplánují. Obchodní ředitel Central Group Jiří Vajner však v této chvíli tvrdí, že investice a návratnost do takového projektu nelze zatím vyčíslit. Finep byl o něco sdílnější.

„Domnívám se, že bydlení pro seniory je možné realizovat v režimu dotovaného bydlení, tedy jako alternativu domů pro seniory. Případně jako nájemní dům s rozšířenými službami, který v sobě bude zahrnovat také další specifické služby, například přítomnost pečovatelského či zdravotního personálu v domě a podobně,“ uvedl finanční šéf Finepu.

Kunovský v páté městské části narazil

Z úředních materiálů vyplývá, že v podobném směru, tedy v rozšíření služeb, chystá projekt také Central Group. V plánovaném areálu počítá například s prostorami pro stravování, lékařské a pečovatelské služby nebo společenské zázemí.
Když ale miliardář Dušan Kunovský, majitel Central Group, požádal stavební úřad Prahy 5 o vydání územního rozhodnutí, narazil.

Úředníci žádost zamítli, Kunovský podle nich nedoložil, že „účelem záměru je vytvoření zařízení sociálních služeb“. Navíc se prý ani architektonicky nehodí do okolní zástavby. Central Group se v této záležitosti odvolává k magistrátu.

Bez registrace na ministerstvu to nejde

Poskytování sociálních služeb je předpokladem registrace u ministerstva práce a sociálních věcí, u něhož si pak taková firma může podle zákona o sociálních službách každý rok žádat o dotaci – což může být v ekonomice podobných projektů rozhodující. Pokud jde o výstavbu nájemních bytů právě například pro seniory, může developer za určených podmínek získat rovněž výhodný úvěr od Státního fondu rozvoje bydlení.

Možná i šance na využití státní podpory přilákala do byznysu s bydlením pro staré lidi i další známá jména. Jak už deník E15 informoval v srpnu, projekty pro osoby postižené například stařeckou demencí připravuje Milan Janků a Antonín Jakubše, vrcholoví manažeři zkrachovalé developerské firmy ECM.

Domov pro seniory? Luxus pro šťastlivce