Soud zrušil ochranu před věřiteli personální agentuře Manuvia ze skupiny Arca Capital

Agenturní pracovník ve skladu Amazonu v Dobrovízi, ilustrační foto

Agenturní pracovník ve skladu Amazonu v Dobrovízi, ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš, E15

Manuvia spolu s několika dalšími personálními agenturami patří pod skupinu Arca Capital, kterou ovládá slovenský byznysmen Rastislav Velič. 
Agenturní pracovník, ilustrační foto
Agenturní pracovník, ilustrační foto
Slovenská personální agentura Manuvia ze skupina Arca, ztratila v souvislosti s mimořádnými opatřeními kvůli pandemii nemoci COVID-19 ochranu před věřiteli. Rozhodl o tom okresní soud v Trnavě na základě žádosti samotné agentury z 9. října. 
Doposud bylo součástí skupiny firem Manuvia více než 10 tisíc agenturních zaměstnanců a roční obrat společnosti převyšoval pět miliard korun. Manuvia spolu s několika dalšími personálními agenturami patří pod skupinu Arca Capital, kterou ovládá slovenský byznysmen Rastislav Velič. 
7
Fotogalerie

Slovenská personální agentura Manuvia ze skupina Arca Investments ztratila v souvislosti s mimořádnými opatřeními kvůli pandemii nemoci COVID-19 ochranu před věřiteli. Rozhodl o tom okresní soud v Trnavě na základě žádosti samotné agentury z 9. října. 

Manuvia sa do finančních problémů dostala během první vlny pandemie, když docházelo k postupnému uzavírání ekonomiky. „Nyní jsme dokončili restrukturalizaci, aplikovali krizový pandemický scénář a také získali úvěrové financování. Věříme proto, že se v následujících měsících vrátíme na předkrizovou úroveň,“ okomentovala konec moratoria Terézia Barčíková, mluvčí skupiny Arca.

Manuvia, která kromě Slovenska působí i na personálním trhu Česka, Polska, Rumunska, Srbska a Ukrajiny, požádala o chranu před věřiteli již letos v červenci. Důvodem byly především koronavirové dopady na celý holding. O celé záležitosti již tehdy informoval deník E15

„Dočasné moratorium jsme se rozhodli využít, abychom získali více času na reorganizaci firmy a přípravu plánu na uspokojení nároků našich věřitelů. Podnikání Manuvie nadále běží, zajišťujeme pro naše zákazníky pracovní síly podle jejich potřeb. O dalších krocích budeme informovat,“ uvedl tehdy generální ředitel skupiny Manuvia Ondřej Wysoglad. 

Podle v červenci zveřejněné žádosti o moratorium nastal problém ve vztahu k bankám. „V důsledku pandemie způsobené koronavirem došlo ke snižování objednávek ze strany klientů jakož i obratu obchodní korporace,“ napsaly firmy ze skupiny Manuvia v žádosti o mimořádnou ochranu před věřiteli.

Skupinu Manuvia dala Arca Capital dohromady v posledních letech. Využila hladu po pracovní síle a vytvořila jednu z největších personálních agentur ve střední a východní Evropě. Do Česka Manuvia vozila dělníky například ze Slovenska, Ukrajiny, Polska či z Rumunska. 

Doposud bylo její součástí více než 10 tisíc agenturních zaměstnanců a roční obrat společnosti převyšoval pět miliard korun. Manuvia spolu s několika dalšími personálními agenturami patří pod skupinu Arca Capital, kterou ovládá slovenský byznysmen Rastislav Velič.