Developeři cítí hlad po nemovitostech. Vydávají bondy za desítky miliard

Dluhopisy vydávají i relativně neznámí developeři. (ilustrační foto)

Dluhopisy vydávají i relativně neznámí developeři. (ilustrační foto) Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Peníze z dluhopisů investoři často používají na ranou fázi svých projektů. (ilustrační foto)
Průmyslový a logistický park skupiny CTP v Ostravě. Holding právě vydal dluhopisy za 650 milionů eur.
Developeři využívají vysoké poptávky po nemovitostech a vydávají dluhopisy za miliardy. (ilustrační foto)
Největší tuzemský stavitel skladů CTP vydal bondy vázané na financování šetrných budov.
5
Fotogalerie

Navzdory pandemickým turbulencím v ekonomice se stavitelé nových bytů i skladů snaží využít pokračující vysoké poptávky po novostavbách a přicházejí se stále dalšími a dalšími emisemi dluhopisů. K mání jsou bondy menších a středních developerů, emise ale podnikli nebo chystají i velcí hráči.

„Současná doba se na investičních příležitostech nebo způsobu financování projektů projevuje velmi turbulentně, avšak trh s nemovitostmi z hlediska stability výnosů stále považuji za jeden z méně rizikových segmentů. Současně jsou nemovitosti v našem prostředí již historicky jedním z nejoblíbenějších investičních cílů,“ komentuje advokát Bořivoj Líbal z vedení české části právní kanceláře Noerr důvody zájmu o nemovitostní investice.

Roli však také hraje větší opatrnost bank. „Jedním z hlavních důvodů nových emisí dluhopisů může být nižší dostupnost bankovního financování na straně jedné a možnost získat finanční prostředky v případě dluhopisů bez zajištění na straně druhé. Emitenti často žádné zajištění svých dluhů z dluhopisů ani nenabízejí, banka by je ale standardně požadovala,“ řekl Tomáš Běhounek, partner v advokátní společnosti bnt attorneys-at-law.

Prim mezi realitními vydavateli dluhopisů hraje skupina CPI miliardáře Radovana Vítka. „Pokud vezmu firmy podnikající v Česku, podle dat Bloombergu letos vydaly dluhopisy v objemu 78 miliard korun. Na firmy v realitním sektoru z toho připadá 65 procent,“ uvedl Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T Banky. „Ovšem je nutné upozornit, že téměř všechen tento objem tvoří emise CPI, která vydala dluhopisy v různých měnách,“ připomněl.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!