Začal soud s bývalým ředitelem Central Group

Aleš Novotný, Central Group

Aleš Novotný, Central Group Zdroj: central group

Můj podpis byl jen formalitou, ani jsem nevěděl, co přesně schvaluji. Faktury odsouhlasilo marketingové nebo správní oddělení. Tak se dnes hájil před soudem bývalý výkonný ředitel a prokurista developerské firmy Central Group Aleš Novotný, obviněný spolu s dalšími dvěma muži z téměř dvousetmilionových daňových úniků.

Novotný před soudem uvedl, že faktury, které byly podle žalobců falešné a sloužily ke snižování daňového základu, měli kontrolovat zaměstnanci příslušných oddělení. „Na poradách vedení se spolupráce s firmami probírala, a nikdo nemluvil o problémech s plněním,“ řekl Novotný, který byl až do svého zatčení v roce 2010 nejbližším spolupracovníkem majitele firmy Dušana Kunovského. Podle svých slov dostával Novotný na stůl až sto faktur denně, a nemohl tedy všechny prověřovat.

Faktury za nevykonanou práci

Spolu s Novotným, který je ve vazbě, jsou obžalováni jednatel společností H.Q. Print a Duosprint Luděk Jůza, obchodní manažer společnosti MPI - Marketing & Consulting Andrii Gindriuk a Jaroslav Kukla. V letech 2004 až 2010 podle žalobkyně Jarmily Pavlové úmyslně vkládali do účetnictví firmy falešné faktury a připravili stát téměř o 177 milionů korun. Novotný údajně nepravdivé faktury obstarával. Ostatní stíhaní daňové doklady vystavovali nebo jejich vystavení zprostředkovávali. Šlo o faktury za práce pro Central Group, které však firmy nikdy nevykonaly.

Psalo se před rokem:

O další daňové úniky ve výši zhruba 20 milionů se skupinka údajně pokoušela. Protože ji však policie v říjnu 2010 zadržela, nestihli už manažeři některé faktury do daňového přiznání zahrnout. Obvinění měli krátit daň z přidané hodnoty a snižovat daňový základ pro výpočet daně z příjmu. Podle státního zastupitelství vytvořili stovky fiktivních faktur.

Problematické katalogy

Společnost Central Group poté, co policie zatkla Novotného, tvrdila, že má účetnictví v naprostém pořádku a udání na policii je výsledkem nekalého konkurenčního boje. První razii provedla policie v sídle Central Group v Praze 4 už v roce 2099, kdy zabavila část účetních dokumentů.

Největší škodu způsobili podle žalobkyně Novotný spolu s Jůzou a Kuklou. Ten údajně zprostředkoval kontakt mezi výkonným ředitelem Central Group a jednatelem firem H.Q. Print a Duosprint. Společnosti pak údajně předstíraly, že pro developera vytvářejí katalogy, propagační materiály a poskytují další marketingové služby. Gindriuk zase podle obžaloby nechal kvůli daňovým podvodům založit firmy Aive, BH a Bret, které opět vystavovaly pro Central Group faktury na dodavatelské služby.

Novotný před soudem prohlásil, že z obžalovaných se znal pouze s Kuklou, s nímž dojednal některé obchody. Za to, zda firmy H.Q. Print a Duosprint plní dojednané práce, však už nezodpovídal. Podepisoval sice faktury, ale až poté, co je odsouhlasilo marketingové nebo správní oddělení. S Jůzou se prý Novotný setkal až na podzim roku 2010, protože jeho firmy i přes upozornění nedodaly Central Group některé daňové podklady. Dozvěděl se prý tehdy, že společnosti neplatí DPH. Central Goup měla podle něj každoroční audity v pořádku.

„Jsem si jistý, že všechny výroky auditora byly bez výhrad,“ uvedl. Dodal, že Gindriuka nezná a neví nic ani o dalších společnostech. Na dotazy státní zástupkyně ohledně předávání některých částek v hotovosti odpověděl, že si souvislosti podrobně nepamatuje.

Po výslechu Novotného soudkyně Silvie Slepičková jednání odročila. Další obžalovaní budou vypovídat zítra. Muži jsou obžalováni z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Hrozí jim až deset let vězení.