Central Group hledá architekty pro Nákladové nádraží Žižkov. Ve hře je i Eva Jiřičná

Na rozdíl od Sekyra Group nepotřebuje Central Group měnit v severní části Nákladového nádraží Žižkov územní plán.

Na rozdíl od Sekyra Group nepotřebuje Central Group měnit v severní části Nákladového nádraží Žižkov územní plán. Zdroj: Central Group

Developerská společnost Central Group připravuje v severní části Nákladového nádraží Žižkov výstavbu až 2600 bytů za devět miliard korun.
Do architektonického workshopu na zástavbu Nákladového nádraží se přihlásila i první dáma české architektury Eva Jiřičná.
Dušan Kunovský, majitel Central Group, hodlá výsledek nominovat příští rok na realitním veletrhu MIPIM ve Francii na obdobu filmové ceny Oscar v architektuře.
Urbanistické řešení území pochází z dílny architekta jakuba Ciglera.
Jakub Cigler navrhne také vnitřní řešení budov.
16
Fotogalerie

Do workshopu na vytvoření bytového projektu za devět miliard korun v lokalitě Nákladového nádraží Žižkov se přihlásilo deset architektonických studií. O zakázku se uchází celebrity české architektury.   

Připravovaná Parková čtvrť v severní části Nákladového nádraží Žižkov začne již brzy dostávat konkrétní podobu. Developer Central Group vyhlásil architektonický workshop, do něhož se mimo jiné přihlásila architektka Eva Jiřičná. Investor hodlá výsledek nominovat příští rok na realitním veletrhu MIPIM ve Francii na obdobu filmové ceny Oscar v architektuře.

„Abychom mohli postupovat koordinovaně a urychlili celý proces návrhů, tak architekt Jakub Cigler ve spolupráci s námi vytvoří struktury bytů včetně konstrukčních a statických detailů. Další architekti tomu dají vnější schránku,“ popsal postup majitel Central Group Dušan Kunovský.

Jakub Cigler patří v posledních letech mezi nejviditelnější pražské projektanty. Z jeho dílny pochází například kancelářský komplex Florentinum nebo centrum Quadrio u Národní třídy. 

Central Group získal pozemky v severní části žižkovského nádraží loni od britské skupiny Discovery. Na rozdíl od jižní části areálu, kde chce stavět Sekyra Group, nepotřebuje firma Dušana Kunovského měnit územní plán.

Discovery Group původně chtěla na Žižkově u Basilejského náměstí stavět také obchodní centrum. Central Group od těchto plánů ustoupil a zaměří se jen na byty. Retailu a službám nechá prostor v přízemních prostorech budov.

Architektka Eva Jiřičná líčí, co je důležité pro práci projektanta:

Video placeholde
Architekta Eva Jiřičná • Michal Nosek, střih: Ory

Zajímavostí je, že aktuálně vyhlášeného projektantského workshopu se přihlásil také ateliér Bogle Architects. Ten totiž původně namaloval návrh tamní zástavby už pro Discovery.

Žižkov patří mezi strategicky důležité lokality, které Central Group v poslední době získal. Za devět miliard korun tam plánuje zhruba 2600 bytů. Developer navíc nedávno koupil také nedalekou centrálu „telekomu“. Co postaví na jejím místě, teprve řeší. 

Architektonické ateliéry, které pošlou návrhy na zástavbu Nákladového nádraží Žižkov
  • Jakub Cigler architekti 

  • ADNS architekti

  • Aulík Fišer architekti

  • Bogl Architects

  • Casua

  • CMC Architects

  • Eva Jiřiční Architects

  • Chybik + Kristof Architects

  • Loxia

  • Šafer Hájek Architekti


Rozhovor s miliardářem Dušanem Kunovským čtěte ve středečním vydání deníku E15.