Řecká nezaměstnanost nezadržitelně míří k 25 procentům

Řecko, nezaměstnanost

Řecko, nezaměstnanost Zdroj: profimedia.cz

Míra nezaměstnanosti v Řecku stoupla ve druhém čtvrtletí na 23,6 procenta z 22,6 procenta v prvních třech měsících roku. Nezaměstnanost je tak nyní nejvyšší od roku 1998, kdy se tento údaj začal sledovat. Oznámil to dnes řecký statistický úřad.

Ve druhém čtvrtletí 2011 činila míra nezaměstnanosti 16,3 procenta. Na pracovní trh dopadá dluhová krize a hluboká recese. Řecká ekonomika zažívá od konce roku 2008 hlubokou recesi a ke slabému růstu by se mělo Řecko podle odhadů vrátit nejdříve ve druhé polovině příštího roku.

Atény již minulý týden zveřejnily údaje za samotný červen. Čtvrtletní údaje však vycházejí z většího vzorku a zahrnují podrobnější údaje ze všech sektorů ekonomiky.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc své partnery v Evropské unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Výměnou za to zavedlo masivní výdajové škrty, snížilo důchody a mzdy, počet zaměstnanců ve státní správě a opakovaně zvýšilo daně. To má negativní dopad na ekonomický růst. Ani částka 110 miliard eur (2,7 bilionu korun) však problémy země nevyřešila a letos dostalo Řecko druhý záchranný balík 130 miliard eur.