PPF prodává třicet procent Cetinu za desítky miliard korun

Logo skupiny PPF

Logo skupiny PPF Zdroj: Michael Tomeš/E15

Cetin Group
CETIN group
Výroční zpráva PPF
4
Fotogalerie

Skupina PPF přestane být jediným vlastníkem středoevropského provozovatele sítí Cetin Group. Se singapurským státním investičním fondem GIC se dohodla na prodeji třicetiprocentního podílu. Účastníci finanční podrobnosti obchodu nekomentovali. Z výsledků Cetinu i oboru, ve kterém podniká, lze ovšem vyvodit, že šlo o desítky miliard korun. Transakci ještě budou muset schválit příslušné regulační úřady.

O prodeji části Cetinu se mluví delší dobu. Letos v únoru PPF připustila, že je ve hře i vstup na burzu. O měsíc později přišla agentura Bloomberg se zprávou, že by taková transakce mohla Cetin ohodnotit na zhruba 175 miliard korun. Cena třicetiprocentního podílu by se v tehdejší valuaci pohybovala kolem padesáti miliard korun. 

Výhod přímého prodeje oproti úpisu akcií je podle zdroje deníku E15 z oblasti telekomunikací víc. „Je to přímější a jednodušší obchod. Zároveň firma nebude nucena čtvrtletně reportovat nová čísla a být tak mnohem transparentnější než konkurence. Dává to smysl,“ říká zdroj, který si nepřál být jmenován.

Video placeholde
Třicet let existence společnosti PPF • Videohub

Zakladatel serveru Capitalinked.com Radim Dohnal transakci chápe jako důkaz, že PPF vidí tento sektor blízko vrcholu nebo se bojí regulatorních či daňových zásahů. „Pro takové případy je výhodné mít po boku vládní fond z prominentní země jako jedna z jedenácti zemí s ratingem S&P na úrovni AAA. Jestli je motivem pro PPF také potřeba přinést dodatečné zdroje do Home Creditu, nevím, ale možné to je,“ řekl.

Na co peníze z transakce využije, PPF nesdělila. Generální ředitel Cetin Group Juraj Šedivý pouze uvedl, že s novým partnerstvím lze očekávat nové možnosti a příležitosti dalšího růstu. Bývalý šéf Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák se domnívá, že PPF by touto transakcí mohla získat partnera k intenzivnější výstavbě optických sítí v regionu a zároveň si uvolnila ruce pro další investice. 

Telekomunikační gigant

  • Cetin vznikl v roce 2015 oddělením infrastruktury od telekomunikačního operátora O2 Czech Republic.
  • Jako skupina funguje od roku 2020, kdy se oddělila infrastruktura od operátorů, kteří pod značkou Telenor působí v Bulharsku, Maďarsku a v Srbsku.
  • Součástí telekomunikačního portfolia PPF je Cetin od roku 2018. Členové skupiny loni vykázali zisk 157 milionů eur, zhruba čtyři miliardy korun.
  • GIC je globální investiční společnost založená roku 1981. Má investice ve více než čtyřiceti zemích.