Statistici upravili data: řecká ekonomika klesla „jen“ o 3,3 procenta

řecko

řecko Zdroj: David Vagaday

Řecká ekonomika v předchozích dvou letech klesala o něco pomaleji, než se doposud uvádělo. Řecký statistický úřad ELSTAT dnes zveřejnil revizi údajů, podle kterých ekonomika loni klesla o 3,3 procenta místo doposud uváděných 3,9 procenta. V roce 2012 se hrubý domácí produkt snížil o 6,6 procenta místo sedmi procent.

Údaje byly revidovány podle nového evropského standardu ESA 2010. Evropský systém národních a regionálních účtů (ESA) stanovuje metodologii, která se v Evropské unii musí používat pro výpočty údajů o národních účtech, aby statistiky jednotlivých členských států byly srovnatelné. Na nový systém ESA 2010 se přešlo letos v září a všechny země musely v reakci na to upravit své starší údaje.

Řecká ekonomika klesá od počátku roku 2008 a recese již snížila hrubý domácí produkt země o čtvrtinu. Mezinárodní věřitelé i vláda předpokládají, že Řecko se letos po šesti letech dostane z hospodářské recese, která je nejdelší od konce druhé světové války, a za celý rok ekonomika vzroste o 0,6 procenta. Ekonomiku mají podpořit investice, vývoz a turistika.

Vývoj řeckého HDP:vývoj HDP Řeckavývoj HDP Řecka | www.tradingeconomics.comTradingeconomics.com