Apple padá ještě níž: nepřesvědčilo přijetí nového iPhonu v Číně

iPhone 5 vs  iPhone 4s

iPhone 5 vs iPhone 4s Zdroj: CTK

Akcie Applu ztratily v pátek téměř čtyři procenta. Po krátké přestávce tak pokračovaly v sestupu - skončily na hodnotě 509,79 dolaru. Trh reagoval na nepřesvědčivé přijetí telefonu iPhone 5 v Číně a snížení odhadů dodávek těchto přístrojů. Z rekordní úrovně 705,07 dolaru ze 21. září už Apple ztratil čtvrtinu své hodnoty. Akcie firmy jsou nejníže za posledních 10 měsíců.

Apple v pátek vstoupil s iPhonem 5 na čínský trh. Očekávalo se, že tamní zájem o nový smartphone vlije do žil firmy krev a zastaví propad tržního podílu Applu v druhé největší ekonomice světa. První zprávy ale naznačují, že poptávka po iPhonu 5 nebude tak vysoká, jak se čekalo.

„Vstup iPhonu 5 na čínský trh byl překvapivě tichý. Je ale možné, že k tomu přispělo špatné počasí a sníh a také nutnost předobjednávat, aby se zabránilo dřívějším strkanicím a výtržnostem,“ komentoval to pro Reuters analytik Jefferies Peter Misek.

Vývoj akcií Applu za poslední rok

Vývoj akcií Applu za poslední rokVývoj akcií Applu za poslední rok | Yahoo

Misek ale každopádně snížil odhad celosvětových prodejů iPhone v období od ledna do března z 52 milionů na 48 milionů. Podle Miseka už Apple omezil objednávky u dodavatelů, aby zabránil přebytku zásob.

Prodeje iPhonů a iPadů nepůjdou tak dobře, jak se dosud čekalo, ani z pohledu UBS Investment Research. Společnost snížila cílovou cenu akcií Applu z 780 dolarů na 700 dolarů. Podle analytika UBS Steven Milunovich je třeba počítat s pomalejším růstem firmy.

I v Číně se začínají prosazovat konkurenti - hlavně výrobci na platformě Android. „Podle informovaných zdrojů z Číny se zřejmě prodejům iPhonu 5 nebude dařit tak jako iPhonu 4S,“ uzavřel Milunovich.