Apple s růstem akcií řeší, co s přebytečnou hotovostí

Apple

Apple

Akcie Applu zažívají téměř bezprecedentní růst. Z hodnoty 3,19 dolaru za kus v roce 1997 překonaly letos v únoru poprvé v historii hranici 500 dolarů. Z Applu se tak stala nejhodnotnější firma v USA podle tržní kapitalizace. S růstem akcií firmě také nabývá volná hotovost. A právě správa těchto prostředků, ve výši pravděpodobně přesahující 100 miliard dolarů, podle analytiků nepatří mezi silné stránky společnosti.

Zatímco mnohým firmám teď na investice chybí hotovost, přebytečné rezervy Applu, které jen za poslední čtvrtletí narostly o víc než 16 miliard dolarů, odpovídají ročnímu HDP menších států. Jenže podle expertů s nimi Apple nenakládá příliš efektivně.

Výnosy rezerv byly v posledním fiskálním roce podle Reuters pod jedním procentem, což ani nepokrývá inflaci. Podle analytiků je to zoufale málo a firma tak zbytečně tratí.

„Apple není žádný hedgeový fond,“ má ale naopak pochopení Alex Roever z J.P. Morgan. „S volnými prostředky si udržuje likviditu pro potřeby svého byznysu,“ dodává. Koneckonců zkušenost firmy z 90. let, kdy byla na pokraji krachu, ji vedou k větší ostražitosti.

Vývoj akcií Applu za posledních 5 let

Vývoj akcií Applu za posledních 5 letVývoj akcií Applu za posledních 5 let | vrba@mf.cz

Jenže jejich konkurenti – Microsoft a Google - těží z finančních rezerv daleko více, a to podle Reuters bez zbytečně velkého riskování. Agentura uvádí, že podle hrubého porovnání byl výnos investic hotovosti u Applu v roce 2011 0,53 procenta, u Googlu přitom 1,47 procenta a u Microsoftu dokonce 1,52 procenta.

Slabé výnosy z hotovosti zesilují tlak investorů na to, aby Apple začal vyplácet zisk akcionářům přes dividendy.
Šéf Applu Tim Cook ale vyzval akcionáře k trpělivosti s tím, že vedení firmy teď možnosti, jak naložit s volnými prostředky pečlivě zvažuje. A s žertem dodal, ať nemají obavy, že by vedení Applu peníze využívala třeba k pořádání mejdanů v převlecích.