Apple se přiblížil bilionové hodnotě, akcie dosáhly na rekord

Apple

Apple Zdroj: Reuters

Na rekordní hodnotu přes 199 dolarů vzrostly ve středu akcie technologické společnosti Apple po zahájení obchodování. Reagovaly tak na čtvrtletní hospodářské výsledky, které nejcennější společnost současnosti zveřejnila v noci na první srpnový den.

Před oznámením rekordních výsledků pro třetí kvartál se akcie Applu na burze Nasdaq prodávaly za 190 dolarů, po středečním otevření obchodování však byly o devět dolarů dražší. Hodnota firmy se tak přiblížila dlouho očekávané hodnotě bilionu amerických dolarů (21,8 bilionu korun). Ta v současnosti odpovídá ceně 203,45 dolarů za akcii.

Doposud na valuaci překračující bilion dolarů dosáhl pouze konglomerát PetroChina v roce 2007. Stalo se tak však jen na krátkou dobu, nyní je hodnota společnosti čtvrtinová.

„Kombinace makroekonomických faktorů a silné zákaznické báze ve všech regionech jsou cestou k překročení bilionové hranice,“ očekává další růst akcií společnost Morgan Stanley.

Ve čtvrtletních výsledcích, na kterých analytici svůj optimismus staví, Apple vykázal růst tržeb i zisku. Ten dosáhl 251 miliard korun a meziročně se zvýšil o 31 procent. Tržby rostly o 17 procent na 1,16 bilionu korun. A to přes stagnující prodeje mobilních telefonů iPhone, které výsledky firmy pravidelně táhnou. Prodalo se jich 41,3 milionu, což znamená stejné číslo jako před rokem, zákazníci však za iPhone v obchodech průměrně utratili více.

Také kvůli zastavení růstu prodejů se podle analýzy IDC Apple posunul na třetí příčku v produkci mobilních telefonů. Předběhla ho čínská společnost Huawei. Na prvním místě zůstává jihokorejský Samsung.