Avatar po deseti letech sesazen. Avengers: Endgame je nejvýdělečnějším filmem všech dob

Kevin Feige (vlevo) s herci z filmu Avengers: Endgame

Kevin Feige (vlevo) s herci z filmu Avengers: Endgame Zdroj: Reuters

Avengers
Endgame
Světová premiéra očekávaného finále Avengers: Endgame proběhla v losangelském Convention Centre.
Herci z filmu Avengers: Endgame
Avengers: Endgame
25
Fotogalerie

Téměř deset let kraloval snímek Avatar žebříčku filmových tržeb. Během třetího červencového víkendu ho ale překonal komiksový film Avengers: Endgame, který má podle serveru Box Office Mojo aktuálně na kontě 2,7902 miliardy dolarů.  To je zhruba o půl milionu dolarů víc, než utržil blockbuster od režiséra Jamese Camerona.

Filmová společnost Disney, která studio Marvel vlastní, si byla jistá, že jejich nejúspěšnější film rekord překoná. „Endgame rozdíl dorovná do zítřka (neděle), až se sečtou víkendové tržby,“ uvedl Disney v sobotním prohlášení. Situace je paradoxní v tom, že nejmocnější hollywoodské studio v podstatě sebralo rekord samo sobě. Spolu s letošní akvizicí zábavní divize studia 21st Century Fox totiž získalo i práva na film Avatar.

Experti po dubnovém uvedení snímku Endgame očekávali, že zdolání Avataru pro něj bude jednoduché. Třeba analytička Jessica Ehrlichová z Bank of America po prvním rekordním víkendu dokonce předpokládala, že velkofilm od Marvelu může utržit až 3,5 miliardy dolarů. Nakonec ale k překonání Avatara došlo až díky tomu, že Marvel do kin nasadil rozšířenou verzi Endgame, která z pokladen vyškrábla poslední zbývající miliony. 

Série Infinity, jejíž je Endgame vrcholem, se skládá ze tří fází, které celkově obsahují dvaadvacet filmů. V roce 2008 ji odstartoval snímek Iron Man. Mezi první dvacítkou nejvýdělečnějších filmů historie má Marvel hned sedm zástupců. Celkově filmy z této série utržily více než 23 miliard dolarů. 

Nejvýdělečnějším filmem všech dob byl až do dneška Avatar od režiséra Jamese Camerona. V době své premiéry, která proběhla v prosinci 2009, dokázal naplno využít technologii 3D. Díky tomu na něj diváci chodili do kina i několikrát. 

Šéf studia Marvel Kevin Feige na festivalu fanoušků komiksů a sci-fi Comic Con v San Diegu oznámil další plány studia. Novou kapitolu marvelovských filmů odstartuje v květnu příštího roku film Black Widow, studio se nově zaměří i na televizní seriály.