BBC propustí dva tisíce lidí

"Je to plán na menší BBC, která ale využívá své zdroje efektivněji," řekl Thompson, který zdůraznil, že žádná ze stanic se neruší. Hlavním smyslem plánu je podle něj "fungovat tak, jak si můžeme dovolit, ale samozřejmě to bude znamenat, že část toho bude poměrně nestravitelná". Dodal, že někteří zaměstnanci budou muset být propuštěni.

"Je to plán na menší BBC, která ale využívá své zdroje efektivněji," řekl Thompson, který zdůraznil, že žádná ze stanic se neruší. Hlavním smyslem plánu je podle něj "fungovat tak, jak si můžeme dovolit, ale samozřejmě to bude znamenat, že část toho bude poměrně nestravitelná". Dodal, že někteří zaměstnanci budou muset být propuštěni. Zdroj: BBC

Britská mediální společnost BBC kvůli zmražení koncesionářských poplatků do roku 2017 zruší dva tisíce pracovních míst a omezí některé programy. Zaměstnancům to dnes oznámil šéf stanice Mark Thompson. Firma nyní zaměstnává skoro 23 tisíc lidí. Odbory ohlášené změny kritizovaly.

Televizní kanál BBC2 bude podle Thompsona opakovat starší pořady, původní programy tak budou přes den jen na BBC1. O 15 procent se sníží výdaje na sportovní přenosy. Nedotčen zůstane rozpočet vlajkové lodi rozhlasového vysílání BBC, stanice Radio 4, ale další rozhlasové stanice mají být citelně omezeny. Beze změny bude rozpočet pro dětské pořady.

„Je to plán na menší BBC, která ale využívá své zdroje efektivněji,“ řekl Thompson, který zdůraznil, že žádná ze stanic se neruší. Hlavním smyslem plánu je podle něj „fungovat tak, jak si můžeme dovolit, ale samozřejmě to bude znamenat, že část toho bude poměrně nestravitelná“. Dodal, že někteří zaměstnanci budou muset být propuštěni.

Zpravodajství BBC se má mírně omezit, řekl také Thompson. Snížen má být nákup zábavních programů a zahraničních filmů. Omezení nákladů na sportovní pořady předznamenala v září dohoda o sdílení přenosů závodů Formule 1 s konkurenční BSkyB. Formuli jedna dosud výhradně přenášela BBC.

Na tisíc zaměstnanců se přesune z Londýna do nového areálu v Salfordu na severu Anglie. Podle Thompsona se BBC v budoucnu postupně úplně stáhne ze svého nynějšího sídla v západním Londýně. Plánované změny se nelíbí odborům. „Ničí pracovní místa a ničí BBC,“ řekl šéf odborů Bectu Gerry Morrissey.

Vedení BBC loni na podzim přistoupilo při jednání s vládou na to, že na šest let budou zmraženy koncesionářské poplatky a že převezme od roku 2014 financování vysílání do zahraničí BBC World Service. Toto vysílání dosud platí ministerstvo zahraničí.

Snižování rozpočtu BBC v tomto bodě souvisí s rozsáhlými rozpočtovými škrty. BBC kritizovali v posledních letech i její komerční rivalové, kteří, jako například televize ITV, utrpěli poklesem reklamy během recese. Před dvěma lety šéf BSkyB James Murdoch vyzval k radikální změně britských televizních regulací, které podle něj nahrávají BBC. Volnější regulaci dávají přednost i nyní vládní konzervativci, kteří tradičně přistupují k veřejnoprávní BBC skepticky.

Vedení BBC se snaží snížit rozpočet o 20 procent, tedy asi o 700 milionů liber. Ročně BBC hospodaří s rozpočtem 3,5 miliardy liber (přes 100 miliard korun). Koncesionářský poplatek je 145,50 liber (asi 4200 Kč) za rok.

BBC tak již v lednu oznámila, že sníží během dvou let o čtvrtinu rozpočet pro své webové služby a propustí v této sekci čtvrtinu zaměstnanců, tedy 360 lidí.

Podle The Times se zmražení koncesionářských poplatků rovná do roku 2017 šestnáctiprocentnímu snížení rozpočtu BBC. Thompson dnes varoval, že BBC si již v budoucnu nebude moci takové snížení dovolit. „Další reálné snížení poplatků by vedlo buď k podstatnému omezení služeb, nebo ke snížení kvality, nebo k obojímu,“ uvedl.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.