Čeští operátoři hrozí zdražováním kvůli energiím. První začal T-Mobile

Sítě 5G přinesou lepší internetové připojení. A snad i levnější.

Sítě 5G přinesou lepší internetové připojení. A snad i levnější. Zdroj: profimedia.cz

Strmě rostoucí náklady na energie klíčové pro provoz sítí přiměly tuzemské operátory vážně uvažovat o zdražování služeb. To se může dotknout firemních i koncových zákazníků. Od úvah k činům přistoupil první T-Mobile. Firemním zákazníkům začal zdražovat tarify o více než deset procent a vyšší částky zaplatí i řada běžných spotřebitelů, které operátor převádí na aktualizované tarify.

„Příští rok nám vzroste cena elektrické energie oproti letošku až desetinásobně. Velkou část nákladů přebíráme na sebe, ale bohužel musíme tento extrémní nárůst zohlednit i v koncových cenách firemních zákazníků,“ uvedla mluvčí T-Mobilu Zuzana Netolická. Zdražují také dodavatelé IT a dalších technologií. Někteří zákazníci se snaží vyjednat nižší nárůst cen.

Zdražování energií u operátorů a poskytovatelů internetu potvrdila předsedkyně Českého telekomunikačního úřadu Hana Továrková. Úřad podle ní situaci mapuje s tím, že menší hráči hlásí pěti- až desetinásobné růsty nákladů.

Na zdražování upozornil také člen představenstva Cetinu Michal Frankl. Cetin je pro tuzemský telekomunikační sektor klíčový, protože provozuje síť pro O2 a částečně pro T-Mobile. „Nespekulovali jsme, elektřinu jsme kupovali rok dopředu, ale to nyní není možné. Část naší spotřeby představují maloodběry, tam jsme v režimu zastropování,“ dodal Frankl.

Růsty cen naznačuje i Vodafone. „Pokud se podmínky například na trhu s energiemi nesrovnají, budeme své ceny muset upravovat, abychom zajistili budoucí investice a udrželi kvalitu služeb,“ vzkázal mluvčí operátora Ondřej Luštinec. „Naši firemní zákazníci mají často smlouvy postavené na míru a velmi individuálně, tam o cenách průběžně jednáme a k jejich zvýšení může po vzájemné dohodě v následujících měsících dojít.“

Mluvčí O2 Veronika Zachariášová sdělila, že společnost teď zdražování firemním ani rezidentním zákazníkům nechystá.

Ředitelka pro sítě ve Vodafone Group Nadia Benabdallah na konferenci Broadband Forum uvedla, že se s cenami energií potýká celá skupina: „V letech 2017 až 2022 se nám dařilo držet náklady na spotřebu sítí na zhruba stejné úrovni. To se vzhledem k energetické situaci mění. Problém je zejména bezdrátová část, která se z osmdesáti procent podílí na spotřebě.“

„Evropští operátoři dělají revize a řeší, jak napájení sítí zefektivnit. Pomáhá přechod na 5G, kdy má jedna vysílací buňka násobně větší kapacitu než 4G a na jeden watt výkonu se přenese mnohem více megabitů za sekundu,“ shrnul analytik asociace mobilních operátorů GSMA Emanuel Kolta.

Operátorům radí i dodavatelé technologií, jako jsou Ericsson nebo Huawei. „Například jim u mobilních vysílačů doporučujeme instalovat solární napájení,“ řekl deníku E15 Yang Chaobin, jeden z viceprezidentů společnosti Huawei, jejíž prvky v Česku používají Vodafone a T-Mobile.

Soláry už začal na Slovensku zavádět operátor Orange. Huawei a tamní firma A2B pro něj nainstalovaly tři stovky základnových stanic se solárním napájením z celkových 2600.

Český Vodafone si podle informací deníku E15 otestoval spotřebu dodavatelů technologií. Nejlépe mu z toho vyšla právě čínská společnost Huawei, která je zhruba o 20 procent energetický úspornější než konkurence. Huawei svého know-how v této oblasti využívá při expanzi do energetiky, ve které už působí také na českém trhu.

Jak už deník E15 informoval, operátoři se vedle rostoucích cen obávají blackoutů a chtějí, aby s nimi stát počítal v krizových scénářích. Většina vysílačů například nemá dlouhodobé záložní napájení.

Rostoucí náklady mohou ohrozit dlouhodobě výnosný byznys operátorů na našem trhu. Jejich majitelé v loňském roce opět na dividendách získali miliardy korun. Jen v případě T-Mobilu to dělá 6,3 miliardy.