Huawei se v Česku pouští do energetiky. Chce dodávat soláry nebo nabíječky elektromobilů

Huawei prozatím nezveřejňuje seznam společností, se kterými v nové oblasti na českém trhu spolupracuje.

Huawei prozatím nezveřejňuje seznam společností, se kterými v nové oblasti na českém trhu spolupracuje. Zdroj: profimedia.cz

Čínská technologická společnost Huawei se v tuzemsku pouští do nového byznysu. Podle informací deníku E15 buduje síť partnerů, se kterými se chce stát dodavatelem energetiky. Huawei začíná nabízet prvky pro nabíječky elektromobilů, obnovitelnou energii nebo solární panely. Číňané vidí rostoucí zájem o dekarbonizaci a zároveň se po dopadu amerických sankcí snaží najít nové byznysové možnosti.

„V Česku nás zajímá zejména solární byznys a oblast kolem elektromobilů,“ potvrdil deníku E15 viceprezident Huawei Digital Power pro střední a východní Evropu a Skandinávii Jacky Chen.

Digital Power je loni založená samostatná sekce čínského kolosu. Stejně jako Huawei sídlí v megapoli Šen-čen na jihu Číny, kde je mimo jiné možné najít kopii Českého Krumlova nebo křišťálový lustr od české firmy Preciosa. Na budování centrály Digital Power má padnout přes 630 milionů dolarů. Evropská centrála je v Budapešti.

Huawei prozatím nezveřejňuje seznam společností, s nimiž v nové oblasti na českém trhu spolupracuje. Podle zjištění deníku E15 jde například o firmu Olife Energy. Ta vyvíjí nabíjecí stanice pro elektromobily a zároveň provozuje nabíjecí síť v rámci Česka.

„Na základě nabídky Huawei testujeme parametry a možnosti integrace jejich silových modulů v rychlých a superrychlých dobíjecích stanicích Olife Energy DC. Podle prvotních testů se zdá, že moduly dosahují prvotřídních parametrů a kvality zpracování za přijatelné ceny,“ shrnuje ředitel Olife Miroslav Vejman.

Huawei chce v Česku více rozšířit podporu mladých energetických firem a startupů. „Nejde ani tak o investice, spíše o poskytování technologií, vzorků nebo bezplatné podpory,“ doplnil Chan.

Digital Power zaznamenala ve světě první úspěchy. Huawei získala zakázku od dubajské vlády, které dodá datové centrum využívající solární panely. V Saúdské Arábii zase běží projekt u Rudého moře, kde chce vláda vybudovat bezemisní město poháněné obnovitelnou energií. Huawei má dodat technologie na skladování elektřiny.

Video placeholde
Steve Jobs představuje první iPhone v roce 2007 • MobilMania.cz

Čínský podnik v energetice těží z letitých dodávek telekomunikační a informační techniky. Jedním z důležitých parametrů těchto prvků a požadavků zákazníků je efektivní využití energií při neustálém zvyšování výkonu vysílačů nebo serverů.

Digital Power je zároveň pro Huawei jednou z klíčových aktivit jak bojovat s americkými sankcemi. Kvůli nim čínský podnik například nemůže odebírat řadu čipů nebo používat služby od Googlu. Problémem jsou i bezpečnostní varování včetně toho z Česka. To vedlo k drastickému propadu v prodeji chytrých telefonů, odprodeji divize serverů nebo omezené přitomnosti v evropských a dalších 5G sítích.

Huawei se vedle energetiky pouští také do automobilového sektoru. „Zaměřujeme se na elektroinstalace, zábavní systémy, nabíjení nebo obecnou inteligenci v autech,“ řekl deníku E15 viceprezident Huawei Radosław Kędzia.

Automobilový byznys však čelí množství problémů. Huawei například dodávala systémy pro vůz SF5 od automobilky Seres. V Číně se prodalo pouze osm tisíc těchto vozů. Produkce byla kvůli řadě problémů zastavena. Objevují se spekulace, že Huawei prodá svou divizi autonomního řízení německému Volkswagenu. Firmy potvrdily jednání.

Huawei hledá nový byznys na koncovém trhu. Mobily sice prodává nadále, více ale klade důraz na nové výrobky, jako jsou chytré hodinky, notebooky, monitory nebo bezdrátová sluchátka. Další spotřební elektronika má na českém trhu přibývat.