Firmy kvůli záplavám odložily kampaně

Záplavy v Praze

Záplavy v Praze Zdroj: ctk

Inzerát na jednom ze zpravodajských webů nabízející na počátku povodní zlevněnou plavbu lodí až do Drážďan, a to hned pod čtyřmi články o záplavách a snímky rozlité Vltavy, mohl vyvolat údiv až pohoršení mnohých čtenářů. Jeden z internetových obchodů zase ještě na počátku povodní stihl rozeslat akční nabídky s velkou slevou na stany, spacáky a další letní kempinkové vybavení.

Podobným absurdním spojením, které jsou zlým snem marketingových oddělení i managementů firem, se společnosti snaží vyhnout. Některé z nich proto kvůli povodním odložily zhruba o týden až dva začátky svých letních reklamních kampaní, které jsou často vedeny ve veselém a optimistickém duchu.

„Pro pivovary je momentálně období hlavní sezony, proto v tuto dobu míváme řadu aktivit včetně reklamních kampaní,“ uvedl mluvčí tuzemské dvojky na trhu, Pivovarů Staropramen, Pavel Barvík. „Některá sdělení se však v době vrcholících povodní nehodila. Lidé mají řadu těžkých starostí. Proto jsme kampaň v těch médiích, ve kterých to bylo možné, na čas zastavili,“ dodal mluvčí.

V pivovaru navíc sami dobře vědí, jaké to je být postižen velkou vodou, neboť kvůli té letošní byla firma nucena sama preventivně dočasně přerušit výrobu.

„Odložili jsme jednu letní televizní kampaň o dva týdny. Protože jde o nový výrobek, nemohu ho z konkurenčních důvodů uvést,“ řekl generální ředitel tuzemské lihovarnické jedničky Stock Plzeň-Božkov Petr Pavlík.

Také tuzemská pobočka nadnárodního koncernu Coca-Coly pozastavila kvůli uzavření stanic z pochopitelných důvodů plánovanou reklamní kampaň v metru. „S ohledem na povodně jsme na několik týdnů odložili sampling našich výrobků,“ sdělila k nabídce vzorků přímo zákazníkům mluvčí Coca-Coly ČR Jitka Loosová.

Společnosti se tak poučily zejména z povodní v Čechách před jedenácti lety. „Není to nová věc, ale má to svou logiku. Je to snaha pochopit zákazníka a je pak potřeba kampaně upravit,“ řekl prezident Asociace českých reklamních agentur Pavel Brabec.

Dušan Kütner: Voda a selský rozum