Hyundai odhalila robot, který může asistovat při porodu, vozit dítě nebo alkohol

Robotické zařízení od automobilky Hyundai s názvem MobED

Robotické zařízení od automobilky Hyundai s názvem MobED Zdroj: Hyundai

Světový veletrh spotřební ekonomiky (CES) se blíží a s ním přichází i novinka od jihokorejské automobilky Hyundai.
Robot dokáže výborně manévrovat ve vysoké rychlosti a ve složitém terénu, mohl by asistovat na porodním sále nebo například k bezpečnému rozvozu plných skleniček.
Pokud robot potřebuje jet rychleji, může se jeho rozvor rozšířit až na 65 centimetrů pro optimální stabilitu a dokáže se zmenšit na 45 centimetrů pro manévrování při nízké rychlosti ve složitém prostředí.
Mohl by být užitečný na letištích, v muzeích, galeriích, sportovištích či dalších podobných místech jako digitální poradce či navigátor.
Úsměvným příkladem může být využití na společenských akcích nebo jednoduše v domácnostech, kde by díky svým technickým možnostem mohl zcela bezpečně převážet již naplněné skleničky.
6
Fotogalerie

Světový veletrh spotřební elektroniky (CES) se blíží a s ním přichází i novinka od jihokorejské automobilky Hyundai. Ta teď odhalila robot s názvem MobED (Mobile Eccentric Droid), který by měl sloužit k přenášení nejrůznějších věcí. Robot dokáže výborně manévrovat ve vysoké rychlosti a ve složitém terénu, mohl by asistovat na porodním sále nebo sloužit například k bezpečnému rozvozu plných skleniček. 

Hyundai se chystá v lednu příštího roku představit na světovém veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas zbrusu nového robota MobED, který bude čtyřkolovým„přepravníkem“ různých předmětů. Informuje o tom technologický server Mashable.

Automobilka uvedla některé příklady jeho využití, některé z nich však mohou vypadat spíše úsměvně. Smysluplně by se dal robot využít například v nemocnici na porodním sále jako porodní asistent. Kromě toho může nést digitální obrazovku, díky čemuž by mohl být užitečný na letištích, v muzeích, galeriích, sportovištích či na dalších podobných místech jako digitální poradce či navigátor.

Tím úsměvným příkladem může být využití na společenských akcích nebo jednoduše v domácnostech, kde by díky svým technickým možnostem mohl zcela bezpečně převážet již naplněné skleničky. Hyundai tuto možnost dala do souvislosti s alkoholickými nápoji, pokud by robot převážel například po nerovném povrchu již rozlité přípitky a podobně.

Robot má tři motory a dokáže jet rychlostí až 30 kilometrů za hodinu. Je dlouhý 67 centimetrů, šedesát centimetrů široký, 33 centimetrů vysoký a váží padesát kilogramů. Pokud robot potřebuje jet rychleji, může se jeho rozvor rozšířit až na 65 centimetrů pro optimální stabilitu a dokáže se zmenšit na 45 centimetrů pro manévrování při nízké rychlosti ve složitém prostředí.

Společnost Hyundai, která je známá spíše výrobou aut než výrobou robotických zařízení, se zatím vůbec nezmiňuje o tom, do jaké míry je zařízení MobED autonomní ani zda zvažuje jeho komerční vydání.