Robot zedník. Čeští výzkumníci se snaží nahradit chybějící síly ve stavebnictví

Pražská ČVUT otestovala robota, který by mohl nahradit chybějící zedníky v Česku.

Pražská ČVUT otestovala robota, který by mohl nahradit chybějící zedníky v Česku. Zdroj: Archiv: DEK

Je čtyřikrát rychlejší než obyčejný zedník a nevyžaduje přestávky. Pražská ČVUT a technici Atelieru DEK úspěšně završili první fázi vývoje světově unikátní technologie – robota, který dokáže stavět svislé zdi. V době kritického nedostatku zahraničních pracovních sil ve stavebnictví, covidových omezení a drahých materiálů to zní jako hudba budoucnosti. Ukázaly se ale i překážky, jež masovému nasazení technologie nepřejí.

„Jak při běžném zdění, tak při zdění pomocí 3D tisku pracuje robot podle programu převedenému z prostorového modelu 3D CAD. O převod se stará konvertor, který jsme sami vyvinuli,“ popisuje programátor katedry technologie staveb ČVUT Vjačeslav Usmanov.

Zajímáte se o nové technologie a startupy? Zúčastněte se E15 Technologic Festivalu >>>

Robota odborníci vyzkoušeli na stavbě stěn jednopatrového domu, přičemž polovinu půdorysu zdil na staveništi z běžných dutinových cihel spojovaných polyuretanovou pěnou, zatímco druhou vytvořil technologií 3D tisku. Stěna v tomto případě vznikla vrstvu po vrstvě opisem unikátní smyčky umožňující vytvořit jakýkoli půdorys stěny včetně detailů a bez dodatečného ručního vkládání výztuže.

Video placeholde
Trh práce: Vývoj nezaměstnanosti v ČR od roku 1989 • Videohub

„Pro 3D tisk používáme k tomuto účelu navrženou maltu, jejíž složení zajišťuje čerpatelnou konzistenci a zároveň tvarovou stabilitu po výstupu z trysky,“ popsal Pavel Šafrata, specialista Atelieru DEK.

Novinka se technikům osvědčila. Technologie Dekmatic pracuje až čtyřikrát rychleji než člověk a nevyžaduje přestávky, což může pomoci řešit problém s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců. Nespornou výhodou pode tvůrců také je, že robot může stejně kvalitně pracovat 24 hodin denně.

Pro stavebnictví by to byla dobrá zpráva. Obor brzdí vysoké ceny stavebních materiálů a nedostatek pracovníků. Stavební produkce podle dat Českého statistického úřadu v září sice meziročně vzrostla o 2,2 procenta, ve třetím čtvrtletí o 1,3 procenta, srovnávala se ale s nízkou loňskou základnou.

Podle Eurostatu bylo pak České stavebnictví v prvním pololetí s meziročním poklesem o 0,7 procenta mezi 25 zeměmi Evropské unie na 17. místě, meziročně Česko kleslo o čtyři příčky.

Nová technologie rodící se za podpory Technologické agentury ČR však patrně rychlým jednoduchým řešením pro přidušený obor nebude. Vývojáři se musejí popasovat s překážkami, na které v první fázi narazili. Malta navržená pro 3D tisk je příliš drahá, proto ji chtějí nahradit nízkocementovými nebo bezcementovými materiály. Při zdění zase vysoká přesnost robota narážela na rozměrové odchylky standardních pálených cihel.