Nosič satelitů z Brna se vydá do vesmíru až v neděli. Na raketě bude i česká vlajka

Stavba nosiče družic firmy S.A.B. Aerospace

Stavba nosiče družic firmy S.A.B. Aerospace Zdroj: S.A.B. Aerospace

Stavba nosiče družic firmy S.A.B. Aerospace
Vizualizace rakety VEGA s nosičem družic firmy S.A.B. Aerospace
Stavba nosiče družic firmy S.A.B. Aerospace
Stavba nosiče družic firmy S.A.B. Aerospace
Vizualizace nosiče družic firmy S.A.B. Aerospace
10
Fotogalerie

Z pátku na neděli se odkládá start rakety VEGA z kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně. Na palubě bude mít i nosič sestrojený brněnskou pobočkou italské firmy S.A.B. Aerospace, který do vesmíru dopraví 53 družic. Projekt zastřešuje Evropská kosmická agentura.

Bude to první let nosiče neboli dispenseru o hmotnosti 252 kilogramů vyvinutého a sestrojeného v Brně. Firma ho dokončila už loni, ale start byl dvakrát odložen. První start zdržely problémy u výrobce rakety, druhý termín zkomplikovala pandemie koronaviru.

„Firem nebo institucí, které mají zájem vynést menší družici na oběžnou dráhu, jsou desítky. Díky našemu systému se výrazně snižují náklady i možnosti dopravy. Rakety VEGA mohou s dispenserem a družicemi létat i několikrát ročně,“ uvedl nyní ředitel české S.A.B. Aerospace Petr Kapoun.

Firma svým vývojem reagovala na rostoucí poptávku po dopravě družic do vesmíru od komerčních i vědeckých institucí. Zájemci o vynesení nákladu do vesmíru musejí podle ní čekat až dva roky.

„Teď nám klient přiveze satelit do Brna a my ho umístíme společně třeba s padesáti dalšími na dispenser. Celý proces od objednávky po start rakety jsme zkrátili až na sedm týdnů a zlevnili o miliony korun,“ tvrdí Kapoun.

Dispenser vyrobený ze sendvičových panelů z uhlíku a hliníku unese až tunu a půl nákladu. Zařízení, které po vypuštění družic shoří, pojme až 96 nejmenších družic. Jeden start rakety VEGA francouzské společnosti Arianespace vyjde zhruba na čtyřicet milionů eur. Cenu samotného nosiče firma nechce zveřejnit.

Česko se stalo sedmou zemí, která se zapojuje do programu raket VEGA, a díky tomu bude mít i na plášti rakety svou vlajku. Start rakety byl kvůli nepříznivému počasí přeložen z pátku na tuto neděli 21. června. Komentovaný přímý přenos startu můžete sledovat na Mall.tv.