Olympiádu na ČT získaly Radiokomunikace i Pařízek

Česká televize

Česká televize Zdroj: E15

České Radiokomunikace (ČRa) a Digital Broadcasting (DB) Radima Pařízka a Vladimíra Železného získaly „olympijskou“ zakázku od České televize. Vysílání z letních olympijských her ve vysokém rozlišení se objeví v obou konkurenčních sítích – v multiplexu 3 provozovaném ČRa a v síti 4 patřící DB. Informaci potvrdila mluvčí ČT Michaela Fričová.

„Česká televize poskytne třetímu multiplexu dva programy ČT2 a ČT4 s obsahem letních olympijských her,“ uvedl mluvčí Radiokomunikací Kamil Chalupa. Totéž podle Pařízka platí pro síť 4. Olympiáda v Londýně se koná od 26. července
do 12. srpna.

Souboj provozovatelů digitálních sítí o sportovní přenosy ve vysokém rozlišení zahájila DB, když od ČT pro síť 4 získala HD vysílání z evropského šampionátu v kopané. Ve čtvrtek 21. června si zápas Česko – Portugalsko mohli naladit diváci v Praze, Brně a Ostravě, dnes přibudou fanoušci ve třinácti krajských městech včetně Středočeského kraje.

ČRa a DB soupeří o podíl na trhu nových televizních projektů a lokálních stanic. Hraje se o stamiliony ročně, které provozovatelé televizí zaplatí za digitální vysílání. Rivalové se přetahují třeba o televizi Metropol, Óčko, dětský kanál ČT3 a regionální vysílání veřejnoprávní stanice, Novu fandu, Východočeskou televizi či projekt Babišovy televize 5+2 TV. Radiokomunikace uspěly u Jihočeské televize společnosti TV Gimi.

Óčko rozšířilo vysílání na celé Česko Hudební televize Óčko patřící mediální skupině Mafra včera zahájila celoplošné vysílání. Program se vysílá v multiplexu 3 Českých Radiokomunikací. Televize dosud vysílala experimentálně v síti 4 a v lokálních multiplexech a patřila k nabídce kabelového operátora UPC či satelitních platforem CS Link a Skylink. Vstupem do multiplexu 3 vzroste na 95,7 procenta podíl diváků, kteří mohou přijímat pozemní digitální signál Óčka. Ve třetím multiplexu vysílají celoplošný program Prima love a regionální televize TV Metropol, TV ZAK, TV Polar, TV Genus, TV Morava, TV Vysočina a Jihočeská televize.