Reader's Digest žádá o ochranu před věřiteli, podruhé během čtyř let

Časopis Reader's Digest byl svého času nejčtěnejším magazínem světa

Časopis Reader's Digest byl svého času nejčtěnejším magazínem světa Zdroj: CC BY 2.0: Phalinn Ooi

Vydavatel magazínu Reader’s Digest požádal už podruhé během několika posledních let o ochranu před věřiteli. Společnost RDA Holding tíží dluhy a klesající zájem čtenářů o tištěná periodika.

Aktiva firmy dosahují přes 1,1 miliardy dolarů a závazky 1,2 miliardy dolarů. Reader’s Digest uvádí, že více než 70 procent akcionářů souhlasilo s výměnou dluhu ve výši 465 milionů dolarů za majetek firmy. Vydavatelství si už také zajistilo další půjčku ve výši 105 milionů dolarů od skupiny největších věřitelů. Celou restrukturalizaci by firma chtěla zvládnout během šesti měsíců, na jejím konci by její dluh měl klesnout přibližně na 100 milionů dolarů.

Reader’s Digest, který v roce 1990 vstoupil na burzu, v roce 2007 získala skupina investorů v čele se společností Ripplewood Holdings. Noví majitelé tehdy zaplatili 1,6 miliardy dolarů a vyrovnali dluhy za 800 milionů dolarů. O dva roky firma poprvé vyhlásila bankrot, který vysvětlila poklesem příjmů z reklamy a vysokým dluhem, který vznikl kvůli převzetí vydavatelství.

Podle šéfa Reader’s Digest Roberta Gutha se firma chce soustředit na „naše silné severoamerické vydavatelské značky“. Ty po transformaci vynucené posledním bankrotem vykazují „novou vitalitu“. Bankrotový soudce po ukončení poslední restrukturalizace prohlásil, že firma je „velmi zdravá a životaschopná“.

Na prodej je i česká licence

V roce 2011 si Reader’s Digest najal poradce, kteří mu měli pomoci s prodejem celého vydavatelství za cenu okolo miliardy dolarů. Experti ale radili rozprodat po částech jen některý majetek. Guth následně prodaj některé tituly jako například server Allrecipes.com či magazín šířeny do škol Weekly Reader.

Ke snížení dluhu by mohl pomoci i prodej zahraničních licencí na vydávání časopisů jiným vydavatelstvím či dalším investorům. Jednání, která se týkají i české pobočky amerického vydavatele, probíhají od minulého roku. „Pokud bychom změnili majitele, našich čtenářů by se to nijak nedotklo. Stejně tak se nás nijak netýká situace americké společnosti Reader’s Digest, na které jsme právně zcela nezávislí,“ řekl pro E15.cz šéf české pobočky Reader’s Digest Výběr Luboš Beniak.

Hlavní titul celého vydavatelství, magazín Reader’s Digest, čte podle vlastních údajů společnosti 25 milionů lidí. Firma vydává 75 časopisů po celém světě včetně 49 jazykových mutací magazínů Reader’s Digest, Taste of Home, The Family Handyman a Birds & Blooms.