Preview: Xiaomi představuje řadu mobilních telefonů 12T. Největším lákadlem je fotoaparát

Xiaomi 12T

Xiaomi 12T Zdroj: Xiaomi

Xiaomi 12T
2
Fotogalerie

Xiaomi představilo novou řadu 12T, čímž dodrželo svůj již zaběhnutý půlroční interval uvádění nových top produktů. Nyní tu máme modely 12T a 12T Pro, které v mnohém vychází z 12ky a sdílí i většinu výbavy. Vyšší model přináší jednu prvotinu, kterou jsme u značky dosud zatím neviděli.

Přístroj vypadá na první pohled velmi podobně jako předchůdce, a to včetně rozměrů. Telefon má zaoblená skleněná záda příjemná na dotyk, takže dobře padne do ruky. Je zde ale i jedna příjemná změna. Čelní strana je totiž tentokrát plochá, což potěší všechny odpůrce zaoblených displejů. Opět se však jedná o 6,67“ AMOLED s FullHD+ rozlišením a 120Hz obnovovací frekvencí. Pro multimédia se budou hodit také duální reproduktory Harman/Kardon.

Výkon je zde nekompromisní. Těšit se můžete na procesor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 doplněný v našem případě o 12 GB RAM a 256GB úložiště. K dispozici jsou ale nižší paměťové varianty. Výrobce zde kvůli výkonu přepracoval i systém chlazení, který nyní nabízí o 65 % větší parní komoru, takže výrobce slibuje daleko lepší odvod tepla.

Představení telefonu T Phone od T-Mobile

Video placeholde
Představení telefonu T Phone od T-Mobile • MobilMania.cz

To se bude hodit i u nabíjení vestavěné 5 000 mAh baterie. Výkon je zde totiž opět vysokých 120 Wattů, což umožní plné nabití přístroje za 19 minut. Firma vám ho však tentokrát ve výchozím stavu nedovolí využít a defaultně nabízí jen nižší výkony. Zájemci si tak 120W musí extra povolit v nastavení. Mnohem větším nedostatkem je zde ale absence bezdrátového dobíjení.

Největším lákadlem je fotoaparát. Na rozdíl od modelu 12 Pro, kde se firma soustředila na všechny objektivy, tentokrát u řady 12T Xiaomi vsadilo skoro vše na primární fotoaparát. Ten se v případě vyššího modelu 12T Pro dočkal rekordního rozlišení 200 Mpx. Zatím je tak po Motorole teprve druhým výrobcem, kdo takové rozlišení nabízí.

Podobně jako u rychlého dobíjení je ale i zde výrobce opatrný a ve výchozím stavu vám dovolí fotit jen 12,5Mpx snímky, kdy snímač skládá 16 pixelů do jednoho. Maximální rozlišení se ale dá vynutit ve speciálním režimu samostatným přepínačem. V tomto režimu telefon zvládá pořizovat opravdu působivé detaily a získáte tím možnost dodatečného přiblížení fotografie při stále rozumné kvalitě.

Výhodou ale je, že k takovému rozlišení dostal primární snímač navíc i optickou stabilizaci. Zajímavý je zde režim 200MPx ProCut, kdy je telefon schopen z jednoho velkého snímku vyříznout některé zajímavé scény jako samostatné snímky ve slušném rozlišení. Zbylá fotosestava už ale byla výrazně ochuzena (chybí teleobjektiv) a je zde už jen obyčejný 8Mpx ultraširokáč a 2Mpx makro. Pro selfie pak slouží 20Mpx čelní kamerka.

Jak už bylo nastíněno v úvodu, obě novinky spolu sdílí většinu výbavy. Slabší dvojče tak má totožný design, úplně stejný displej a dokonce i stejnou baterii s kapacitou 5 000 mAh a 120W dobíjením. Rozdíl však přichází u výbavy, kde nižší model sází na procesor MediaTek Dimensity 8100-Ultra doplněný o 128 nebo 256GB úložiště. Operační paměť je maximálně 8 GB. Telefon rovněž slibuje duální reproduktory, ovšem už nejde o Harman/Kardon.

Celkově nové přírůstky do vlajkové řady – Xiaomi 12T a 12T Pro lákají především na svůj vysoký výkon a hlavně primární fotoaparát, který dovolí pořizovat nevídaně detailní snímky. Zbylou výbavou za jarními modely (Xiaomi 12, 12 Pro a 12X) trochu ztrácí, je potřeba je spíše chápat jako nástupce loňské řady 11T.

Novinky patří do kategorie „cenově dostupnější vlajková loď“, ceny jsou proto nastaveny o něco příznivěji. Základní model Xiaomi 12T startuje na cenovce 14 490 Kč, vyšší model Xiaomi 12T Pro pak v konfiguraci 8 + 256 GB seženete za 19 000 Kč nebo o tisícovku dráž u verze s 12 GB RAM. Předprodej startuje 4. října, fyzicky na pulty se telefony dostanou 13. října.

Celý článek také na Živě.cz >>>