Apple mění strategii. Nejnovější iPhony 14 bude kromě Číny vyrábět také v Indii

Apple bude svůj nejnovější iPhone 14 vyrábět také v Indii.

Apple bude svůj nejnovější iPhone 14 vyrábět také v Indii. Zdroj: Reuters

Americký technologický gigant Apple spustí linky na výrobu své vlajkové lodi v podobě iPhonu 14 také v Indii. Oznámil to bez bližších podrobností. Do Indie na základě odhadu analytiků banky JPMorgan přesune ještě letos pět procent své globální produkce nejnovějšího modelu. Do roku 2025 by v Indii mohla vznikat až čtvrtina všech iPhonů. Nastává tak poměrně zásadní obrat ve výrobní strategii společnosti, která své klíčové produkty vyráběla až dosud výhradně v Číně.

„Apple sice působí v Indii od roku 2017, obvykle tam však vyrábí své starší modely,“ upozorňuje stanice CNBC. Čína má zatím zůstat hlavní výrobní základnou Applu, avšak podle CNBC je patrné, že si americký gigant pořizuje pojistku pro případ, že by se politické vztahy mezi Pekingem a Washingtonem vyostřily.     

Americký výrobce představil svůj iPhone 14 na začátku září. Hlavní výrobní partner Applu v Asii – tchajwanská společnost Foxconn – teď bude nejnovější model montovat i ve své továrně poblíž jihoindického města Čennaí. Chytré telefony z tohoto závodu se mají primárně prodávat na indickém trhu, část produkce se však bude vyvážet do celého světa. „Jsme nadšení, že budeme vyrábět iPhone 14 v Indii,“ uvedli zástupci Applu ve strohém prohlášení.

Steve Jobs představuje první iPhone v roce 2007:

Video placeholde
Steve Jobs představuje první iPhone v roce 2007 • MobilMania.cz

Společnost zároveň doufá, že se jí novým krokem podaří zvýšit tržby z indického trhu, na němž loni držela zhruba jen čtyřprocentní podíl. Ceny iPhonů 14 tam budou začínat na 79 900 rupiích, necelých 25 tisících korun. 

Důvodů, proč se Apple zvolna stahuje z Číny i do dalších lokalit, je několik. Vztahy mezi Spojenými státy a Čínou se výrazně zhoršily poté, co několik vysoce postavených amerických politiků v čele se šéfkou Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou navštívilo v létě Tchaj-wan. Peking se k ostrovnímu státu staví jako ke své vzbouřenecké provincii a v budoucnu by se jej mohl pokusit vojensky obsadit. Americký prezident Joe Biden uvedl, že v takovém případě budou USA Tchaj-wan bránit. Roli hraje také nulová tolerance čínských úřadů vůči onemocnění covid-19. 

Vládní opatření proti šíření koronaviru v Číně závažně komplikují byznys. Hrubý domácí produkt země by měl na základě nového odhadu Světové banky letos vzrůst jen o 2,8 procenta. Čína tak poprvé po více než třiceti letech zaostává v růstu ekonomiky za zbytkem Asie. Ten by podle Světové banky měl růst tempem přes pět procent, zejména ve prospěch zemí jako Indonésie.