Rok po smrti Steva Jobse chce Apple představit minitablet

Tim Cook představuje nový iPad

Tim Cook představuje nový iPad Zdroj: ctk

Apple zahájil výrobu dlouho očekávaného menšího modelu iPad. Přístroj má displej velikosti 7,85 palce (19,9 cm) a mírně nižší rozlišení než aktuální iPad. Informaci uvedl list Wall Street Journal, který se odvolává na dobře informované zdroje.

Premiéra nového přístroje se očekává v říjnu. Časopis Fortune nedávno uvedl, že desátého řííjna mají být rozeslány pozvánky na prezentaci.

Apple, dva a půl roku po zahájení prodeje prvního iPadu, dominuje tomuto trhu. Podle odborníků z firmy IDC je jeho tržní podíl 70 procent. Firma zatím důsledně odmítala trend menších tabletů. I současná třetí generace iPadů má obrazovku o úhlopříčce 9,7 palce (24,6 cm).

Zakladatel Applu Steve Jobs loni těsně před svou smrtí (5. 10. 2011) sedmi palcové zařízení úplně odepsal. „Je příliš velké, aby byly přenositelné jako smartphone, ale příliš malé, aby poskytovalo dobrý obrazový zážitek,“ uvedl tehdy Jobs.

Naopak současný šéf skupiny Tim Cook nedávno uvedll, že Apple přenechal konkurenci trh s levnějšími tablety úplně bez boje. A naznačil, že s tím chce něco dělat.

Konkurence v tomto odvětví těží hlavně ze čtenářů. Google uvedl na trh svůj Nexus 7 a internetový prodejce Amazon chce začít v nadcházejících týdnech s prodejem svého vylepšeného tabletu Kindle Fire.