Samsung zřejmě bude vyrábět čipy pro plně autonomní vozidla automobilky Tesla

Muskova Tesla patrně chystá spolupráci s jihokorejskou společností Samsung.

Muskova Tesla patrně chystá spolupráci s jihokorejskou společností Samsung. Zdroj: Reuters

Jihokorejská továrna na čipy společnosti Samsung
2
Fotogalerie

Největší světový výrobce paměťových čipů, jihokorejská společnost Samsung Electronics, bude pravděpodobně vyrábět čipy nové generace pro zcela samořízené vozy americké automobilky Tesla miliardáře Elona Muska. V úterý o tom informoval deník Korea Economic Daily. Tesla se loni domluvila na obdobné spolupráci s tchajwanskou společností TSMC.

Čipy Samsungu budou součástí nové výpočetní jednotky, kterou Tesla nazývá Hardware 5 (HW 5.0). Její sériovou výrobu plánuje za tři až čtyři roky, napsal korejský list s odvoláním na zdroje z odvětví. Loni si Tesla jako partnera pro výrobu čipů pro HW 5.0 vybrala TSMC.

Nyní automobilka plánuje spolupracovat s oběma podniky, případně by mohla od TSMC zcela přejít k Samsungu. „Rozdělení výroby čipů příští generace mezi obě firmy je však pravděpodobnější,“ uvedl jeden ze zdrojů.

Ke změně pomohla květnová návštěva výkonného předsedy Samsung Electronics I Če-jonga ve Spojených státech. Ten se setkal s Muskem ve výzkumném centru Tesly v kalifornském městě San Jose. Podle zdrojů mu nabídl takové podmínky, včetně výhodných smluvních cen, že šéf Tesly „nemohl odmítnout“. I Če-jong je dědicem celé skupiny Samsung.

Jihokorejský Samsung dříve dodával předchozí typy čipů pro vozy Tesla s určitou mírou autonomie. Autonomních vozidel existuje šest úrovní – od nuly do pěti. Nejpokročilejší je plně autonomní vůz. Ten prozatím ještě neexistuje, Musk nicméně letos v červnu prohlásil, že Tesla je k dosažení plně autonomní jízdy svých vozů velmi blízko.  

Podobné sliby však kontroverzní miliardář již v minulosti pronesl několikrát a vždy se ukázaly jako nepravdivé. Tesla také v uplynulých letech čelila vyšetřování kvůli několika haváriím jejích vozidel, které měl zavinit autopilot.  

Kdo je Elon Musk?

Video placeholde
ELON MUSK • Videohub