Soud zamítl žádost Samsungu o zrušení zákazu prodeje tabletu

Samsung

Samsung Zdroj: profimedia.cz

Americký soud zamítl žádost jihokorejské společnosti Samsung Electronics o zrušení zákazu prodeje jeho tabletu Galaxy Tab 10.1 ve Spojených státech. Soud zakázal prodej tabletu na žádost firmy Apple, podle které Samsung nezákonně okopíroval design jejího oblíbeného tabletu iPad.

Soudkyně okresního soudu Lucy Kohová minulý týden vyhověla žádosti Applu o zastavení prodeje tabletu od Samsungu, který využívá operační systém Android firmy Google. Apple tak získal důležité vítězství v patentovém sporu, který vede s jihokorejskou firmou. Samsung v reakci na to požádal soud, aby zrušil zákaz prodeje až do rozhodnutí o odvolání.

Okresní soud není poslední šancí pro Samsung. Ten se rovněž odvolal k federálnímu dovolacímu soudu ve Washingtonu, který má výhradní pravomoc pro spory o duševní vlastnictví.

Samsung nebojuje jen o svůj tablet. V pátek soudkyně Kohová rozhodla také o předběžném zastavení prodeje telefonu Galaxy Nexus.

Apple a Samsung vedou právní válku v několika zemích světa. Firmy se navzájem obviňují z porušování patentů. Obě firmy se snaží ovládnout rychle rostoucí trh s mobilními přístroji.

podle průzkumné agentury Display Search za leden až březen prodal 13,6 milionu iPadů a kontroluje 63 procent celosvětového trhu s tablety. Samsung prodal 1,6 milionu tabletů a jeho podíl činil 7,5 procenta, napsala agentura Reuters.