T. M. A. drží Gatteo ve ztrátě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Provozovateli filmových ateliérů, společnosti Film Studio Gatteo, se nedaří vymanit z útlumu. Loni skončila firma ve ztrátě 8,3 milionu korun. O rok dříve to bylo minus 11 milionů. Pozitivní trend nastal u tržeb, které se meziročně zvýšily z 8,8 na deset milionů korun. Stále se však nedaří navázat na někdejší výkony – ještě v roce 2008 pražské ateliéry, vlastněné Romanem Synkem, utržily přes 31 milionů, zisk překročil milion. Vyplývá to z účetních uzávěrek Film Studio Gatteo.

Na vině je propad zakázek související s krizí. Firmě se rovněž vymstilo rozhodnutí produkovat hororový film T. M. A. režiséra Juraje Herze. Ten nenaplnil ekonomická očekávání, v prvním roce jej v kinech vidělo jen okolo 25 tisíc diváků. V současné době nemá na webových stránkách uvedené žádné projekty v přípravě.

Nelehkým obdobím prochází skoro celá ateliérová branže. V posledních dvou letech sice státní pobídky přivedly do Česka řadu zahraničních producentů, jejich proud však vzhledem k omezené roční podpoře (zhruba 300 milionů korun) nesílí. Většina zakázek směřuje k největšímu hráči v Česku, firmě Barrandov Studio. Barrandovské ateliéry v uplynulém roce dosáhly zisku 49 milionů korun, což v meziročním srovnání představuje nárůst o 96 procent. Tržby se snížily ze 467 milionů na 435 milionů korun.