VIDEO DNE: Humanoid Ameca šokuje návštěvníky dubajského muzea. Zdraví, mluví a mračí se

Video placeholde
Humanoidní robot Ameca interaguje s návštěvníky v dubajském muzeu budoucnosti
Robot Ameca v akci.
Robot Ameca v akci.
3
Fotogalerie

Muzeum budoucnosti v Dubaji nedávno přivítalo do své sbírky nejpokročilejšího humanoidního robota. Robot šokuje návštěvníky svým vzhledem, který věrohodně připomíná člověka. Jmenuje se Ameca a umí zdravit lidi, dávat pokyny a mluvit několika jazyky.

Ačkoli android v současnosti nemůže chodit, vynálezci humanoida uvedli, že pracují na verzi, která jej učiní ještě podobnější lidem, uvedl ARN News. Před několika dny bylo na oficiálních stránkách Instagramu a Twitteru Muzea budoucnosti zveřejněno video, kde je Ameca vidět, jak mluví se zaměstnankyní muzea jménem Aya, které sklidilo velký úspěch. Video od sdílení na Instagramu nashromáždilo přes 48 tisíc zhlédnutí a více než 1 600 lajků.

 Android Ameca se „probouzí k životu:"Robot Ameca od Engineered ArtsRobot Ameca od Engineered Arts|Engineered Arts (YouTube)

Robot byl vytvořen společností Engineered Arts, která sídlí v Cornwallu. Podle webových stránek firmy umí Ameca odpovídat na otázky a navádět lidi po muzeu. Robot je schopen provádět některé úkoly pomocí umělé inteligence (AI) a dokáže generovat řeč v různých jazycích. Umí také dělat různé výrazy obličeje, jako je zamračení, škleb, mrkání a našpulení rtů.

Ameca bude umístěna i mimo výstavu „Tomorrow Today“ v muzeu. Výstava představuje přibližně 50 technologických inovací, „které mohou vyřešit světové výzvy“. Ameca byla údajně navržena speciálně jako platforma pro vývoj budoucích robotických technologií.