Watzke z Xixoio je na svobodě. Policie podezřelým zajistila majetek v hodnotě 50 milionů

Richard Watzke Xixoio

Richard Watzke Xixoio Zdroj: xixoio

Šéfové společnosti Xixoio Richard Watzke a Henry Ertner jsou na svobodě. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) je v úterý zadržela kvůli podezření z podvodu a praní špinavých peněz. Protimafiánský útvar jim během zásahu zajistil majetek v hodnotě 50 milionů korun. 

„V rámci úkonů trestního řízení došlo k zadržení dvou fyzických osob a rovněž bylo provedeno sedm domovních prohlídek a čtyři prohlídky jiných prostor a pozemků,“ popsal mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej detaily o zásahu ve společnosti Xixoio.

Firma Richarda Watzkeho se zaměřovala na tzv. tokenizaci firem, což je způsob, jak získat pro firmu finance prostřednictvím vydání tokenů. Už na začátku letošního roku, kdy společnosti spustila masivní kampaň, se objevovala podezření, že se může jednat o podvod. 

Právě z toho policie vedení společnosti podezřívá. Policie nyní potvrdila předešlé spekulace, že zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinů podvodu a praní špinavých peněz. „Kriminalisté NCOZ zároveň zajistili důkazní materiál v podobě listinných materiálů a digitálních dat. Dále byly zajištěny dvě osobní motorová vozidla, rodinný dům a další hodnotné věci jako výnos z trestné činnosti v celkové hodnotě zhruba 50 milionů korun,“ uvedl Ibehej. 

NCOZ podezřelé Watzkeho a Ertnera dnes propustila na svobodu. „Dne 30. listopadu 2022 byly obě dvě fyzické osoby propuštěny ze zadržení. Ve věci doposud není zahájeno trestní stíhání,“ oznámil Ibehej. 

Společnost Xixoio se podílela na financování několika firem. Ty nyní uvádějí, že pokud bude potřeba vybrané peníze od drobných investorů vrátit, učiní tak. Watzke není jediný akcionářem firmy, celkově má Xixoio 134 dalších podílníků, mezi kterými jsou například lidé, kteří jsou spojení s projektem vývoje baterií HE3DA.