Protimafiánská policie prohledává kanceláře Xixoio, zadržela dva představitele firmy

Sídlo společnosti XIXOIO

Sídlo společnosti XIXOIO Zdroj: Facebook XIXOIO

Richard Watzke v pozadí Xixoio
Richard Watzke Xixoio
..
4
Fotogalerie

Do sídla technologické společnosti Xixoio, které se nachází na Praze 8, dorazila policie. Podle týdeníku Euro jsou představitelé firmy Richard Watzke a Henry Ertner v cele předběžného zadržení s návrhem na vazbu. Policisté prohledávají kanceláře, píše server Seznam Zprávy. Firma nabízí investice do digitálních tokenů. „Byl jsem jen klient,“ odpověděl na dotaz E15 Radovan Vávra, který s Xixoio jednu dobu spolupracoval.

„Mohu pouze v obecné rovině uvést, že Národní centrála proti organizovanému zločinu dnešního dne provádí úkony v trestním řízení. Více informací zatím poskytovat nebudeme,“ sdělil E15 mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej na otázku, zda se zásah týká společnosti Xixoio. Na místě policie potvrdila, že v sídle provádí úkony v trestním řízení.

„Policisté za mnou přišli, měli nějaké otázky, vyžádali si nějaké dokumenty, ale netuším proč. Z jejich otázek bylo patrné, že mají ve věci chaos, například si mysleli, že obchodujeme s kryptoměnami,“ řekl pro Seznam Zprávy člen dozorčí rady a menšinový akcionář Jiří Machalický.

Deník E15 se pokusil kontaktovat Pavla Podzemského, jednoho z významných akcionářů, ale ten měl vypnutý telefon. Stejně tak nebyla dostupná kontaktní linka firmy Xixoio. Společnost měla v minulosti tiskovou mluvčí, ta však ve firmě na konci srpna skončila.

Kontaktovali jsme také členku dozorčí rady společnosti Xixoio Danu Bérovou, někdejší ministryni informatiky. Na dotaz však odpověděla, že v danou chvíli nemá o zátahu žádné informace.

Společný projekt se společností Xixoio v minulosti chystal známý investor a bývalý šéf Komerční banky Radovan Vávra. Projekt se měl týkat prodeje tokenů společnosti SimpleCell. Později ale Vávra projekt na vývoj chytrých elektroměrů zcela opustil. Nyní na sociálních sítích reagoval na dotazy na situaci Xixoio krčením ramen či odpovědmi, že netuší, co se ve firmě děje.

Následně Vávra na dotaz E15 prostřednictvím SMS uvedl: „Nevím o tom vůbec nic.“ Posléze svou odpověď ještě doplnil slovy: „Franta a Kája mají pneuservis. Oni spolupracují. Maruška tam přijede vyměnit zimní kola. Je klient. Já byl Maruška.“

Společnost Xixoio nabízí lidem zhodnocení peněz. Toho chce docílit vytvořením alternativního finančního systému postaveného na bázi technologie blockchain, tedy s využitím decentralizované databáze. Prostřednictvím systému prý budou moci firmy vydávat namísto tradičních akcií tokeny a tak financovat svůj rozvoj.

Zakoupením tokenů mohou lidé údajně participovat na případných ziscích firem. Xixoio v této souvislosti hovoří o takzvané tokenizaci ekonomiky. Experti na finanční trh i technologii blockchain však měli dříve pochyby. Deník E15 o tom ostatně psal již před rokem.