Westinghouse je pryč z tendru o jádro, České dráhy ženou výrobce vlaků k soudu, ČNB potrestala ČEZ

Co vám (ne)uteklo

Co vám (ne)uteklo Zdroj: Grafika e15

Vyřazení Westinghousu z tendru na jádro je varováním. Vláda ho načasovala hned po stíhačkách. Státní Čepro zaplatí podnikateli Zoubkovi za čerpací stanice Robin Oil 4,5 miliardy. ČNB potrestala ČEZ. Syslil vnitřní informaci, která mohla mít vliv na cenu jeho akcií. Podívejte se na důležité byznysové zprávy, které jsme vám v týdnu přinesli.

Kiwi.com propouští skoro pětinu zaměstnanců a hledá nové zdroje příjmů

Brněnský vyhledávač letenek Kiwi.com prochází zásadní proměnou. Firma sice v roce 2022 vyrostla o víc než sto procent a utržila přes šest miliard, stále se ale potýká s každoročně ztrátovým hospodařením; za předminulý rok měla výdaje o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. Nyní propouští osmnáct procent zaměstnanců. Dosud ve společnosti pracovalo zhruba 1200 lidí, o práci tak přijde přes dvě stě lidí. 

Vyřazení Westinghousu z tendru na jádro je varováním. Vláda ho načasovala hned po stíhačkách

Fanoušci jaderné energie, kteří si pamatují temelínský tendr, museli být tuto středu hodně vyděšeni. Šalamounské vyřazení/nevyřazení Westinghousu z trojice uchazečů o výstavbu reaktoru v Dukovanech oživilo vzpomínky na události před více než desetiletím. Tenkrát společnost ČEZ vyloučila z trojlístku zájemců o rozšíření temelínské elektrárny francouzskou Arevu. Finále zbývajících dvou uchazečů (tehdy Westinghouse a ruský Rosatom) skončilo patem – celý temelínský tendr zkrachoval. Nyní nás čeká finále mezi francouzskou společností EDF a jihokorejskou KHNP.

SPECIÁL: Jak se zajistit na stáří?

Připravili jsme pro vás sérii prémiových článků, jak si zařídit bezstarostný důchod, ať už je vám dvacet nebo padesát. Pokud ještě nepatříte do e15 komunity, staňte se jejím členem a odemkněte si přístup k exkluzivnímu obsahu, jak investovat a spořit na stáří a čeho se při cestě k nezávislosti vyvarovat.

VŠECHNY ČLÁNKY, KTERÉ JSOU SOUČÁSTÍ TÉMATU, NAJDETE ZDE

Grafika do speciálu

Nájemní bydlení bude letos zdražovat, zejména ve velkých městech. Zájem o něj stoupá

Nejen inflace, ale i nedostatek nájemních bytů požene v letošním roce ceny činží vzhůru. Týká se to zejména zájemců o bydlení v Praze, kteří se často musejí spokojit s menšími byty. Přestože trh očekává, že se snížením úrokových sazeb se řada lidí rozhodne investovat do vlastního bydlení, o nájemní byty bude čím dál vyšší zájem. Ať už kvůli flexibilitě, kterou nabízejí, nebo zkrátka proto, že splátky hypoték jsou pro mnohé Čechy stále příliš vysoké.

Státní Čepro zaplatí podnikateli Zoubkovi za čerpací stanice Robin Oil 4,5 miliardy

Státní podnik Čepro koupil od podnikatele Jiřího Zoubka konkurenční síť čerpacích stanic Robin Oil, od níž získal 75 benzinových pump. Zařadí je do své sítě EuroOil, která tak bude nově mít 285 stanic, což ji řadí na třetí místo v Česku. „Smluvní strany se dohodly, že nebudou cenu za nákup sítě Robin Oil sdělovat,“ říká Štefan Fous z odboru komunikace ministerstva financí. Podle dvou na sobě nezávislých zdrojů blízkých transakci však dosáhla cena 4,5 miliardy korun. Transakci nedávno posvětil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

ČNB potrestala ČEZ. Syslil vnitřní informaci, která mohla mít vliv na cenu jeho akcií

Polostátní ČEZ téměř týden otálel se zveřejněním informace, která měla potenciál významně ovlivnit jeho cenu na burze. Za předloňský prohřešek dostala energetická společnost loni v listopadu milionovou pokutu od České národní banky. O verdiktu, na nějž ČEZ zareagoval žalobou, ale překvapivě dosud nikdo neví. Zůstal ukrytý mezi spoustou dokumentů, které ČNB zveřejňuje na svém webu.

České dráhy ženou k soudu firmy, jež pro ně vyrábějí vlaky. Pokuty za zpoždění jdou do stovek milionů

Na české železnici se rozjel nevídaný spor s možným mezinárodním přesahem. Dodavatelské řetězce jsou od vypuknutí pandemie a kvůli válce na Ukrajině stále silně narušené a České dráhy dostávají od výrobců vlaky i s více než ročním zpožděním. Koncem roku proto zažalovaly dva své velké dodavatele, společnosti Škoda Group a Siemens Mobility, a s nejvyšší pravděpodobností brzy učiní totéž i v případě třetího z největších, polského výrobce Pesa. Požadují výplatu sankcí v hodnotě přibližně šest set milionů korun. Kvůli opožděným dodávkám přitom samy čelí pokutám od svých zákazníků, zejména krajů. Podle ředitele ČD jen loni takto zaplatily desítky milionů a do budoucna by mohlo jít o nižší stamiliony.

Požehnaný deal Marka Dospivy. Penta začne stavět pro církev, ta v Praze skupuje stovky bytů

V době, kdy si kvůli nedostatečné nabídce stále více lidí stěžuje na „nekřesťanské“ ceny bytů, začíná v Praze ve velkém skupovat celé bytové domy silný kupec – římskokatolická církev. Arcibiskupství pražské skrze svou společnost XPlace jen do roku 2025 nakoupí přes 400 bytů za čtyři miliardy korun. Podle informací e15 aktuálně uzavírá spolupráce s největšími developery na trhu. Momentálně dojednalo partnerství s miliardářem Markem Dospivou, konkrétně společností Penta Real Estate. Ta pro XPlace postaví dva nájemní bytové domy o 54 bytech v nové městské čtvrti Waltrovka v Praze 5. Tím to však nekončí.

Riziko amerického střetu s Íránem roste. Biden je pod tlakem kvůli mrtvým vojákům

Jak sílí krize v Rudém moři, roste i mezinárodní hněv vůči Íránu, jenž podporuje jemenské povstalce. Americký prezident Joe Biden je pod tlakem republikánů, aby proti Teheránu podnikl přímou akci. Do záležitosti se vložila už i Čína, která Íránu pohrozila zhoršením obchodních vztahů. Po útoku rebelů na tanker s ruskou ropou narůstají obavy z dalšího zvyšování cen suroviny.

Protidrogový koordinátor Vobořil: I legalizace kokainu může být cesta 

Video placeholde
Hostem e15 Castu byl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil • e15