Agentura Standard & Poor's zlepšila Česku rating na AA-

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: mf strategie

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's zlepšila ratingové hodnocení České republiky u dlouhodobých závazků v cizích měnách o dva stupně z A na AA-. V případě dlouhodobých závazků v domácí měně zvýšila agentura hodnocení z A+ na AA. Výhled Česka označila za stabilní. Na zvýšení ratingu reagovala i koruna, která posílila vůči euru. Ekonomové oslovení serverem E15.cz rozhodnutí agentury vítají.

Standard & Poor's hodnotí ČR jako ekonomiku s nízkou mírou zahraničního zadlužení, se stabilním bankovním sektorem s minimem půjček v cizí měně a s dobře fungující nezávislou centrální bankou. „Naše zvýšení rovněž zahrnulo očekávání, že bude schválena důchodová reforma,“ uvedla agentura.

„Je to další pozitivní zpráva o tom, jak je hodnocena důvěryhodnost České republiky a snaha vlády směřovat k vyrovnaným veřejným rozpočtům. V dnešní turbulentní době se jedná spíše o výjimku, mnohým dalším státům je naopak rating snižován,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Upozornil také, že agentura v novém hodnocení zohlednila celou řadu kritérií včetně předložených reforem systémů veřejných financí.

Analytici zprávu vnímají pozitivně, nový rating ovlivní kurz koruny i dluhopisový trh

Podle hlavního ekonoma Era poštovní spořitelny Jana Bureše je zvýšení ratingu v tuto chvíli rozhodně pozitivní zpráva. „Zvýší odolnost české koruny a především vládních dluhopisů vůči rozmarům globálních trhů. Na druhé straně těžko uchrání českou ekonomiku od reálných efektů přicházejícího německého ochlazení. Prvotní efekt na korunu byl pozitivní,“ řekl.

Analytik Unicreditbank Pavel Sobíšek zvýšení ratingu považuje za ocenění přístupu českých vlád k otázce zadlužení v posledních třech letech. „Zvýšení ratingu dlouhodobě pomůže omezit náklady české vlády na financování dluhu. Přesněji se dlouhodobě sníží přirážka, kterou musí český stát investorům platit proti ceně, jakou platí za své dluhopisy Německo. Z hlediska nálady na finančních trzích je zvýšení ratingu krátkodobě pozitivním faktorem i pro kurs české koruny. Zda se ale toto projeví měřitelným způsobem, je nejisté, neboť korunu ovlivňuje mnoho protisměrných tendencí,“ doplnil s tím, že zvýšení ratingu zároveň vypovídá i o změně přístupu agentury S&P, pro jejíž rating se stala míra zadlužení důležitějším kritériem.

„Znamená to, že český stát a potažmo české subjekty by do budoucna měly mít šanci na financování za lepších podmínek. Zajímavé je ovšem oznámení agentury, že hodnocení odráží změny kritérií, jež kladou větší důraz na politický a ekonomický profil vlády a že změna zahrnuje očekávání, že bude schválena reforma sociálního systému. Z toho můžeme odvodit vyšší pravděpodobnost snížení ratingu v případě politických potíží a změn,“ řekl ke zvýšení ratingu ČR analytik Raiffeisen bank Michal Brožka.

Srovnání: Rating Standard & Poor's středoevropských zemí

Česko AA-
Slovensko A+
Maďarsko BBB-
Polsko A-
Rakousko AAA
Německo AAA

Podle něj jde z hlediska trhu o pozitivní překvapení, na které již nyní česká koruna reagovala posílením z úrovně 24,47 korun za euro na 24,30 korun za euro. Je pravděpodobné, že se v brzké době koruna opět přiblíží psychologické hladině 24,0 korun za euro, což je i nadále hladina, se kterou počítáme pro konec tohoto roku.

Také prý lze očekávat i krátkodobou pozitivní reakci na českém dluhopisovém trhu. „Naše krátkodobé doporučení na české vládní dluhopisy proto měníme na „držet“ z předchozího doporučení „prodávat“. Rozdíl mezi výnosy německých a českých vládních dluhopisů by se měl snižovat“, uzavřel Brožka

Další analytik z Raiffeisenbank Aleš Michl zvýšení ratingu ČR briskně okomentoval slovy „Třeba část politiků přestane trucovat a třeba ne a bude za týden, měsíc zase vše při starém, rating nerating.“

Na počátku srpna mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service potvrdila rating České republiky na stupni A1 se stabilním výhledem. Konkurenční agentura Fitch Ratings ještě předtím potvrdila hlavní rating České republiky na stupni A plus, ovšem s pozitivním výhledem. To znamená, že by mohla rating zvýšit.