Aktivisté zablokovali weby stran, Prahou prošel protestní průvod

Protestní pochod na Václavském náměstí v Praze

Protestní pochod na Václavském náměstí v Praze Zdroj: E15 Stepan Bruner

Protestní pochod na Václavském náměstí v Praze
Protestní pochod na Václavském náměstí v Praze
Protestní pochod na Václavském náměstí v Praze
Protestní pochod na Václavském náměstí v Praze
Protestní pochod na Václavském náměstí v Praze
6
Fotogalerie
Weby parlamentních stran přestaly být dnes před polednem dostupné, blokovat je na podporu iniciativy "Společně za změnu! Chceme skutečnou demokracii!" slíbili aktivisté Anonymous. Například správci sítě TOP 09 kvůli přetížení web zablokovali a nastavili oznámení, že stránky nefungují. Na protest svolaný iniciativou "Společně za změnu! Chceme skutečnou demokracii!" do centra Prahy přišlo před polednem asi stovka lidí.

Pod sochou svatého Václava si demonstranti, kteří chtějí odpoledne postavit po vzoru zahraničních protestů stanový tábor na Klárově, začali chystat transparenty. Například „Svět patří nám všem“, „Global revolution“ a „Stop ACTA“. ACTA je kontroverzní mezinárodní smlouva, která má omezit padělání. Několik účastníků protestu si zakrylo tvář známou maskou Anonymous. Organizátor akce Jan Cemper řekl, že o podpoře ze strany internetových aktivistů neví, nicméně ho těší. Po poledni zhruba stovka demonstrantů vyrazila pochodem na Klárov.

„O útoku jsme věděli a byli jsme připraveni, situaci monitorujeme,“ řekla k zablokování stránek TOP 09 mluvčí strany Alžběta Plívová. Do hledáčku hackerů se dostaly webové prezentace ODS, TOP 09, ČSSD a KSČM, potíže měl také web VV. V podvečer ale již internetové stránky opět fungovaly, s výjimkou webu KSČM.

Stanový tábor má vzniknout po vzoru světových protestů Okupujte (Occupy) proti ekonomické a sociální nerovnosti. Městečko vyroste na Klárově a lidé zde hodlají trávit příští dny. Stany by podle Cempera měly zůstat na Klárově minimálně dva týdny. Organizátor akce má informace, že podobné tábory by měly vzniknout také v Olomouci a v Teplicích. Cemper uvedl, že demonstranti přespáváním na Klárově zákon neporušují, protože jejich stany jsou vedeny jako petiční. Jeho názor potvrdila i mluvčí pražské policie Jana Rösslerová.

Na pražském Klárově se akce zúčastní také Pirátská strana. „Piráti chtějí s protestujícími navázat dialog v tématech, jako je participace na demokracii a program s důrazem na dodržování lidských práv a svobod,“ sdělil místopředseda strany Mikuláš Ferjenčík.

Aktivisté Anonymous v pátek oznámili, že protest podpoří tím, že v 11:00 zablokují internetové stránky parlamentních stran. Už před termínem se staly nedostupnými stránky TOP 09, později přestal fungovat web ODS i opozičních ČSSD a KSČM.

Demonstranti žádají okamžitou demisi vlády a zastavení vládních reforem. Až průvod demonstrantů dojde z Václavského náměstí na Klárov, chtějí zde organizátoři postavit základní infrastrukturu kempu. V táboře se má protestovat proti vládě a jejím reformám, na programu budou diskuse, happeningy či kulturní akce.

Protesty jsou inspirovány španělským hnutím 15M, známým také jako hnutí Rozhořčených, a americkým hnutím Occupy Wall Street.