Aktivisté znovu obsadili Kliniku, majetkový úřad to považuje za protiprávní

Autonomní sociální centrum Klinika

Autonomní sociální centrum Klinika Zdroj: Petr zewlakk Vrabec

Vniknutí do budovy na pražském Žižkově, v níž provozovali aktivisté podle státu neoprávněně sociální centrum Klinika, považuje majetkový úřad za protiprávní. Aktivisté museli budovu v pátek opustit kvůli nahlášené bombě, úřad pak dům uzamkl. Aktivisté však dnes uvedli, že dům opět obsadili.

Majitel domu, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), zatím policii o zásah nepožádal, uvedl mluvčí policie Tomáš Hulan. Po pisateli e-mailu, který v pátek vyhrožoval bombou, policisté pátrají kvůli šíření poplašné zprávy.

Dnes kolem 14:00 hodiny byl před budovou Kliniky v Jeseniově ulici klid. Budovu si pouze prohlížela projíždějící policejní hlídka. Zpravodaj ČTK hovořil v budově se třemi lidmi. Víc jich neviděl. „Různí lidé měli různé povinnosti,“ řekl po telefonu zástupce aktivistů Jakub Ort. Sám v budově nebyl. Provozovatelé centra podle něj pokračují v programu a chtějí do budovy přilákat víc lidí. Na dnešní večer se chystá přednáška.

Úředníci po zásahu nejednali

Úředníci se zástupci centra od pátečního zásahu nejednali, uvedl Ort. K pátečnímu zásahu řekl, že policie během něj vyklidila pozice, a proto soudí, že sama nemá jasno, v jaké je právní situaci. Zajímavé jednání podle něj bude až v úterý na magistrátu, který by mohl budovu kliniky získat do svého vlastnictví a mohl ji provozovatelům centra propůjčit.

Anonym v pátek odpoledne oznámil, že je na Klinice a v jejím okolí několik nástražných výbušných zařízení. Aktivisté proto dům opustili, pyrotechnici ale žádnou bombu nenašli. Policisté pak předali dům ÚZSVM jako oprávněnému vlastníkovi. Podle mluvčího úřadu Radka Ležatky následně dovnitř znovu vnikli lidé. Policii se je podařilo vyvést, ÚZSVM však poté s ohledem na bezpečnost svých zaměstnanců objekt zabezpečil a uzamkl.

„Přítomné jsme opakovaně upozornili, že budova je nyní prázdná, uzamčená a vniknutí do objektu by bylo protiprávní. Pokud tento stav nastane, ÚZSVM požádá o součinnost policii,“ sdělil mluvčí ÚZSVM. „Protiprávní jednání je naprosto nepřijatelné. Klinika, stejně jako každý jiný, musí dodržovat všechny právní předpisy,“ doplnil.

Klinika znovu obsazena

Aktivisté v noci na dnešek na své facebookové stránce sdělili, že budovu opět obsadili. Páteční vyklizení domu označili za protiprávní. Dnes uvedli, že centrum Klinika dále funguje. „Na místo přijela široká řada podporovatelů a podporovatelek Kliniky, a část z nich se rozhodla vrátit do domu, do kterého nám i současný právní stav chodit umožňuje, i přesto, že smlouva již vypršela,“ napsali. Aktivisté také doplnili, že vedou s ÚZSVM kvůli užívání domu civilní soudní spor.

Centrum zahájilo činnost v prosinci 2014, kdy prázdnou budovu někdejší polikliniky v Jeseniově ulici obsadili aktivisté, vyklidili ji a bez povolení v ní několik dní provozovali sociální centrum. O dva měsíce později budovu získali od majetkového úřadu k bezplatné výpůjčce a svépomocí ji opravili. V centru se mimo jiné pořádaly přednášky, promítání či koncerty, později centrum spustilo sbírku oblečení pro uprchlíky. Letos v únoru na Kliniku zaútočili maskovaní pachatelé v den, kdy se v Praze konaly demonstrace proti migraci. Na podporu centra v minulosti opakovaně demonstrovaly stovky lidí. Začátkem března Klinice vypršela smlouva, kterou majetkový úřad neprodloužil.