ANO projedná odvolání Ondráčka z čela komise pro GIBS

Zdeněk Ondráček (KSČM)

Zdeněk Ondráček (KSČM) Zdroj: Profimedia.cz

Poslanecký klub hnutí ANO bude v úterý jednat o návrhu na odvolání poslance KSČM Zdeňka Ondráčka z čela sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Řekl to premiér Andrej Babiš (ANO). I komunisté situaci kolem Ondráčka proberou na úterním jednání poslaneckého klubu. Mluvčí KSČM Helena Grofová řekla, že do té doby nebude strana věc komentovat.

Bývalý policista Ondráček, který se podílel na zásazích proti demonstrantům před listopadem 1989, byl do čela komise zvolen na třetí pokus minulý pátek a volba vzbudila kontroverze, jak kvůli jeho minulosti, tak pro jeho současný postoj k ní. Ondráček už dřív prohlásil, že působení u komunistické policie nelituje. Proti zvolení mají v pondělí večer protestovat lidé v 11 městech České republiky. Babiš v neděli na svém facebooku uvedl, že navrhne Ondráčkovo odvolání z čela komise.

Babiš, který je s částí ministrů na návštěvě Zlínského kraje, odmítl komentovat, zda jej již oslovil předseda KSČM Vojtěch Filip. Ten totiž v reakci na Babišovu facebookovou výzvu reagoval, že ji nebude komentovat, dokud o tom osobně s šéfem ANO nepromluví. "My se určitě brzy potkáme, určitě to nebude v přímém přenosu v médiích," řekl Babiš. Dodal, že klub ANO byl daném případě rozpolcený, neví, jak úterní jednání dopadne a nechce spekulovat.

Opoziční politici totiž premiéra v demisi kritizovali, že bez poslanců ANO by Ondráček nebyl zvolen, a Babiš tomu mohl lehce zabránit.

"Je pravda, že pokud bychom byli velice důrazní, asi by to tak nedopadlo. Na druhé straně je jasné, že to nebylo zvoleno jen našimi hlasy," uvedl Babiš, který podle svých slov nyní vyzval Ondráčka, zda může zvážit omluvu. Babiš zdůraznil, že opakovaně vyzýval komunisty, aby navrhli jiného kandidáta. "Ten post byl domluven všemi parlamentními stranami, mám pocit, že se to zase nějak zneužívá na nějaké politické záležitosti," prohlásil premiér.

Přiznal, že jeho reakci ovlivnila i nevole veřejnosti proti zvolení Ondráčka. "Samozřejmě situace byla ovlivněna, i našim sympatizantům se to nelíbí," uzavřel Babiš.