ANO vyloučilo brněnského radního Kratochvíla, prý hnutí poškozoval

Brněnský radní Tomáš Kratochvíl

Brněnský radní Tomáš Kratochvíl Zdroj: ctk

Vedení hnutí ANO vyloučilo radního Brna Tomáše Kratochvíla ze svých řad. Po jednání předsednictva strany v Praze to oznámil její předseda Andrej Babiš. Podle něj Kratochvíl poškozoval hnutí. Kratochvíl se brání tím, že je vedení brněnského ANO nepohodlný. Babiš podle něj dostal účelové informace.

Brněnské ANO už dříve vyzvalo Kratochvíla k rezignaci na funkci radního, on ale odstoupit nechtěl. Odvolat ho může jedině zastupitelstvo. Kvůli tomu vznikly problémy v brněnské koalici, která je složena z ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ. Partneři nemají na Kratochvíla jednotný názor, proto hrozil rozpad koalice.

„Na základě doporučení krajské organizace i pana primátora jsme dospěli k názoru, že pan Kratochvíl poškozuje naše hnutí, že působí proti zájmům našeho hnutí, že se chová nestandardně a na základě těchto poznatků jsme ho z hnutí vyloučili,“ řekl Babiš. ANO už dříve vyzvalo Kratochvíla, aby odstoupil z funkce radního. On to ale neudělal ani na výzvu primátora Brna Petra Vokřála, který je místopředsedou ANO.

Nešťastná situace

Vokřál po jednání předsednictva prohlásil, že radní Kratochvíl nedodržoval předvolební závazky hnutí. „Je to nešťastná situace, ale náš kolega bohužel selhal. V celé řadě transakcí se choval nestandardně, nerespektoval rozhodnutí ani klubu ani oblasti. Na druhou stranu jsem rád, že brněnská organizace projde očistou,“ komentoval rozhodnutí Vokřál.

Brněnský primátor připustil, že Kratochvílovo jednání mohlo spadat také do trestněprávní roviny, konkrétní podezření ale nevyslovil. „Zvažujeme řadu dalších kroků, ale nechtěl bych je řešit přes média,“ poznamenal.

Vyloučený radní Kratochvíl považuje Babišovo vyjádření za důsledek účelového informování od vedení brněnské organizace. „Jsem přesvědčen, že vyjádření pana předsedy Andreje Babiše je důsledkem faktu, že byl naprosto účelově informován o celé situaci nejen v brněnské organizaci ANO, ale i o stavu brněnské koalice,“ uvedl Kratochvíl v prohlášení pro média.

Kratochvíl je přesvědčený, že byl představitelům brněnské buňky nepohodlný, protože kritizoval jejich působení v koalici a odmítal klientelismus. Dodal, že nespokojení jsou i další členové krajské organizace.

Lidovci nemají s Kratochvílem problémy

Hnutí vyzvalo své partnery, aby Kratochvílovo odvolání podpořili. Lidovci ale řekli, že návrh nepodpoří, protože by tím porušili koaliční smlouvu. Z ní vyplývá, že se žádný člen koalice nebude podílet na odvolání jiného člena koalice. To tvrdí i zelení. Lidovci navíc poukazují na to, že nemají s Kratochvílem problémy, naopak s nimi vždy jednal korektně a zohledňoval jejich připomínky.

Vokřál po jednání řekl, že brněnská organizace chce dál jednat o zachování stávající koalice. Nevyloučil ale, že by dosavadní spolupráce s lidovci, zelenými a Žít Brno mohla skončit. „Nechceme se nechat tlačit do kouta,“ prohlásil. „V případě, že se nedohodneme, budeme nuceni vyjednávat též o nové koalici, ale to bych nechal až po koaliční schůzce,“ dodal.

Zřízení městského holdingu

Kratochvíl má jako radní na starosti městské firmy. Jeho úkolem bylo zřízení městského holdingu, který by zefektivnil práci městských firem a uspořily by se tím stovky milionů korun. Navíc ANO slibovalo, že se zasadí o to, aby v představenstvech městských firem nebylo tolik politiků jako nyní. To se ale dosud nestalo.

ANO už v říjnu přijalo usnesení, že pokud se koaliční partneři nebudou podílet na Kratochvílově odvolání, mají zastupitelé za ANO vyjednávat s ostatními o nové koalici. Lidovci dnes přijali podobné usnesení, kterým si schválili zahájení vyjednávání o nové koalici. Zatím se však současná koalice nerozpadla a Vokřál považuje za prioritu její zachování.

Výběr událostí kolem koalice na brněnském magistrátu
25. listopadu 2014 - Primátorem Brna se stal lídr vítězného hnutí ANO Petr Vokřál, kromě něj usedli v radě i zástupci hnutí Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených. Radním za ANO byl zvolen i podnikatel v nábytkářství Tomáš Kratochvíl, na starosti dostal správu městských účastí ve firmách.

26. března 2015 - Kratochvíl byl zvolen novým předsedou brněnské buňky hnutí ANO, nahradil dalšího radního Marka Janíčka, který se stal předsedou jihomoravského ANO.

12. října 2015 - Kratochvíl přestal být předsedou brněnské buňky ANO poté, co rezignovaly jeho dvě místopředsedkyně a podle stanov tak přestalo existovat celé městské vedení. Kratochvíl byl kritizován mimo jiné kvůli pomalé přípravě vzniku holdingu, který by sdružil městské firmy a umožnil by Brnu spořit například společnými nákupy

13. října 2015 - Kratochvíla jeho spolustraníci včetně šéfa jihomoravské buňky Janíčka vyzvali, aby odešel z funkce v radě. Zdůvodnili to neshodami a špatnou komunikací v řízení brněnské buňky. ANO v říjnu také přijalo usnesení, že pokud se koaliční partneři nebudou podílet na Kratochvílově odvolání, mají zastupitelé za ANO vyjednávat o nové koalici.

3. listopadu 2015 - Začalo se hovořit o tom, že kvůli Kratochvílovi hrozí rozpad brněnské koalice, potvrdila to i primátorova náměstkyně Klára Liptáková (KDU-ČSL). Řekla, že její strana nepodpoří případný návrh na Kratochvílovo odvolání z rady a podobný názor vyjádřili i zelení. Žít Brno by ale podle slov náměstka primátora Matěje Hollana mohlo odvolání Kratochvíla podpořit.

4. listopadu 2015 - Kratochvíl řekl, že nechce rezignovat ani přes výzvu primátora a místopředsedy hnutí ANO Vokřála. Dodal, že nevidí jediný důvod, proč by měl odstupovat.

5. listopadu 2015 - Primátor Vokřál oznámil, že chce udržet koalici ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených. Jeho hnutí chce hledat s koaličními partnery společné řešení tak dlouho, dokud se neshodnou na jednotném postupu. Zároveň ale řekl, že si neumí představit Kratochvílovo setrvání v radě.

6. listopadu 2015 - Lidovci potvrdili, že nepodpoří odvolání radního Kratochvíla. Brněnská KDU-ČSL schválila, že zahájí vyjednávání se všemi demokratickými stranami o případném vzniku nové koalice. Náměstkyně Liptáková ale upozornila, že to neznamená, že se současná koalice rozpadla.

- Hnutí ANO vyloučilo Kratochvíla ze svých řad. Po dnešním jednání předsednictva ANO v Praze to řekl šéf hnutí Andrej Babiš. Podle něj Kratochvíl poškozoval hnutí. Vokřál řekl, že brněnská organizace chce dál jednat o zachování koalice. Nevyloučil ale, že by mohla skončit.