Armáda cvičila kontrolu hranic na jižní Moravě. Nasadila 500 policistů a 300 vojáků

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Desítky policistů a vojáků od dnešního rána kontrolují hraniční přechody do Rakouska v Jihočeském kraji. Cvičení, má prověřit ochranu hranic při případném zesílení migrační vlny. Policisté a vojáci kontrolují v jižních Čechách jedenáct přechodů. Řidiči, kteří jedou do Rakouska, by proto měli počítat s možným zdržením. Informoval o tom jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura. "Jde se o náhodné kontroly automobilů," uvedl.

Nácvik začal v 7:00 a potrvá do odpoledních hodin. Cvičení se koná po celé délce česko-rakouské hranice, takže i v Jihomoravském kraji. Celkem se v obou krajích do akce zapojilo 500 policistů a 300 vojáků. Hranice s Rakouskem měří 464 kilometrů a je na ní 20 bývalých hraničních přechodů. V jižních Čechách se ho účastní 360 policistů a vojáků.

V odpoledních hodinách se na frekventovaném přechodu v Dolním Dvořišti občas vytvořila malá fronta ve směru do Česka. Plynulost provozu narušovaly kontroly, při nichž policisté a vojáci náhodně prohlíželi osobní i nákladní automobily.

Týmy ve složení voják + policista

Podobný průběh se opakoval i na jiných přechodech v Jihočeském kraji. Týmy, které vždy tvořil policista a voják, kontrolovaly i přechody pro pěší. Před 15:00 přistál u přechodu v Dolním Dvořišti policejní vrtulník s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). O pár minut později přiletěl armádní vrtulník, z něhož vystoupil ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Oba se přesunuli do blízké budovy, kde vzniklo improvizované pracoviště vedoucího štábu akce.

Z jedenácti hraničních přechodů v jižních Čechách, které nyní podléhají přísnější kontrole, jsou i dva železniční. Jde o České Velenice na Jindřichohradecku a Dolní Dvořiště na Českokrumlovsku. V Dolním Dvořišti v 17:00 cvičení zhodnotí ministři obrany a vnitra. „Je možné, že se na tiskovou konferenci v Dolním Dvořišti dostaví také předseda vlády (Bohuslav Sobotka),“ uvedl Bajcura.

Policisté a vojáci kontrolují v Jihočeském kraji hranici o délce 277 kilometrů. Do cvičení se zapojila i policie z jiných regionů. „Přesně jde o 12 krajů, které dnes vyslaly své lidi do této akce,“ řekl Bajcura.

Chovanec: Nasazení sil na hranice se musí zrychlit
Výsledky cvičení kontrol na hranicích pro případ zesílení přílivu uprchlíků jsou sice uspokojivé, ale čas nasazení sil se musí zrychlit. Na závěr cvičení to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ideální čas pro nasazení policie a armády, který podle něj činí pět hodin, dnes dosažen nebyl. Do akce se na česko-rakouské hranici zapojilo celkem 500 policistů a 300 vojáků. Podle Chovance ale cvičení ukázalo, že Česká republika je na případný nápor migrantů připravena.

Chovanec upozornil na to, že cvičení nabylo na významu v souvislosti s děním v Německu a v Rakousku v posledních dnech. V obou zemích se připravují na silnou migrační vlnu a jednou z variant je zpřísnění hraničních kontrol.

„Velice bedlivě sledujeme situaci v Rakousku a ve Spolkové republice Německo. Primárně nás zajímá Rakousko. Pokud by se stalo to, že by Němci zavedli jakýsi koridor, o němž se dnes hovoří, tak to neznamená nic jiného, než posílení výkonu služby na takzvané zelené hranici. To by znamenalo hermetické uzavření rakousko-německé hranice. Tím pádem by v Rakousku zbylo několik desítek tisíc migrantů, kteří by pravděpodobně hledali zoufale cestu do Spolkové republiky Německo,“ uvedl Chovanec.