Armáda zbytečně utratila 22 milionů za testy raket

Mobilní raketomety KUB, zvané Tři prsty
smrti

Mobilní raketomety KUB, zvané Tři prsty smrti Zdroj: ctk

Česká armáda od roku 2009 investovala 22 milionů korun do výzkumu, jakým způsobem by se do mohly do čtyř sovětských protiletadlových kompletů KUB instalovat nové západní rakety. Současné vedení ministerstva obrany však systémy KUB už nechce využívat. Dnes o tom informoval server Ekonom.cz. Projekt začal v době, kdy resort řídil ministr Martin Barták, obrana ještě těsně před loňskými volbami plánovala, že sovětské rakety vymění za nové italské střely za dvě miliardy korun.

„Ministerstvo chtělo uskutečnit toto přezbrojení, aniž by mělo seriózní analýzu, zda jsou komplety KUB vůbec potřeba,“ řekl Ekonomu zdroj z ministerstva obrany. Projekt se zastavil teprve loni v létě Bartákovým odchodem z vlády.

Podle serveru sice výzkum, který provádí pardubická společnost Retia, ještě neskončil, už teď je však jisté, že jeho výsledky k ničemu nebudou.

Obrana už nechce systémy KUB využívat, protože kvůli škrtům v rozpočtu na jejich zdokonalení nebude mít peníze. Plán na utlumení provozu raketového protivzdušného systému KUB z provenience bývalého Sovětského svazu ministerstvo představilo v Bílé knize obrany, která určuje koncepci rozvoje armády v následujících deseti letech a kterou v květnu schválila vláda.

Ambiciózní plány Bartákovy éry dnes ministerstvo komentovat nechce. „Je těžké tehdejší rozhodnutí hodnotit, případně kritizovat. V době, kdy vzniklo, disponoval resort obrany jiným rozpočtem a hlavně byl jiný finanční výhled do budoucích let,“ uvedl mluvčí Jan Pejšek.

Bývalý ministr Barták se k záležitosti odmítl vyjádřit.